Doorgaan naar artikel

Markt: Moeizame start Spaans seizoen ijsbergsla

Nu het ijsbergslaseizoen in Duitsland en Nederland definitief voorbij is, hebben de Spaanse telers moeite om de vraag naar ijsbergsla goed in te vullen. Dat concludeert het Duitse marktbureau AMI.

De problemen in Spanje hangen samen met de weersomstandigheden aldaar. Door de plaatselijk behoorlijke hoeveelheden neerslag is de groei van de ijsbergsla vertraagt. Dat betekent schaarste aan ijsbergsla van voldoende gewicht.

Hierdoor is het prijsniveau op de Duitse groothandelsmarkten gestegen van gemiddeld 75 cent in week 44 naar 83 cent in week 45. In 2016 en 2017 werd in week 44 circa 70 cent betaald. Sinds week 38 is sprake van een stevige prijsval van toen nog gemiddeld € 1,20 naar de genoemde 75 cent in week 44.

Geperkt aanbod

Het beperkte aanbod heeft invloed op de actieweken die Duitse supermarkten in deze periode gepland hadden. Gezien reeds geplande acties voor week 47 is de verwachting dat het prijsniveau verder zal stijgen.

Prijsstijging supermarkt

In Duitse supermarkten betaalde de consument bij 5 acties in week 46 tussen 77 en 75 cent per bol. In week 45 liep een beperkter aantal acties en ging de consumentenprijs ten opzichte van week 44 juist met 10% omhoog.

De verwachting is dat ook de supermarktprijzen verder zullen stijgen. De vraag naar ijsbergsla neemt sinds de prijsstijging van week 45 ook af.

Groothandelsprijzen

Het BLE praat in zijn wekelijkse prijzenoverzicht van de Duitse groothandelsprijzen in week 45 over een gemiddelde prijs voor Duitse ijsbergsla van 76 cent. Voor Nederlandse ijsbergsla werd vorige week nog 84 cent betaald en voor Spaanse 96 cent. Dat was een duidelijke stijging ten opzichte van week 44 toen 63 tot 67 cent werd betaald. In 2017 lag het prijsniveau in week 45 tussen 56 en 62 cent.

Nederlandse supermarktprijzen

Bij Albert Heijn kost ijsbergsla deze week 95 cent. De Plus vraagt 99 cent. Op de website van Jumbo staat deze week alleen in pakketten versneden ijsbergsla.

Bekijk actuele prijzen voor ijsbergsla en maak zelf prijsvergelijkingen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin