Vollegrond

Achtergrond

Markt: Franse blokkades beïnvloeden bloemkoolprijzen

Nu het bloemkoolseizoen in Nederland en Duitsland naar het einde gaat, betrekken de grote supermarktketens hun import bloemkool vooral uit Frankrijk en Italië. Dat leidt tot hogere prijzen voor de consument.

Momenteel is er in het Franse Bretagne duidelijk sprake van een aantrekkende vraag naar bloemkool voor de exportmarkt. Dat meldt het Duitse marktbureau AMI. Omdat dit samengaat met lage temperaturen en trage groei, vlakt de toename van het aanbod uit de Franse bloemkoolstreek tegelijkertijd wat af. Het effect op de prijzen laat zich raden; daar zit een stijgende lijn in.

Wegblokkades

Verder heeft de Franse export last van de wegblokkades van ‘de gele hesjes’ waar Frankrijk momenteel mee te maken heeft. Dat leidt tot problemen tijdens het transport en onzekerheden rond de levering. Het gevolg is dat de belangstelling voor Italiaanse bloemkool toeneemt. Omdat door deze omstandigheden de inkoopprijzen op de Duitse groothandelsmarkten zijn gestegen, vertonen de prijzen voor bloemkool in de Duitse supermarkten een stijgende lijn.

The Greenery

Sinds 20 september vertoonde de prijsvorming bij The Greenery een dalende lijn van een niveau van € 1,40 voor de achten en zessen naar 10 cent op 18 oktober. Daarna werd de opwaartse lijn weer gevonden en steeg de prijs naar een niveau van 45 tot 73 cent tussen 5 en 20 november. Sinds 21 november ligt het niveau tussen 79 en € 1,10. Logischerwijs gaat dat gepaard met een dalende aanvoer.

Nederlandse supermarkten

Bij Albert Heijn kost een bloemkool deze week € 1,59. Jumbo heeft het op de website over ‘altijd lage prijs’ met € 1,99 voor een Nederlandse bloemkool. De praktijk leert dat in de supermarkt zelf het prijsniveau dan al snel hetzelfde is dan bij Albert Heijn. Bij de Plus kost een bloemkool overigens € 1,39.

Of registreer je om te kunnen reageren.