Doorgaan naar artikel

Markt: Sinds half september licht prijsverval prei

Sinds half september schommelen de prijzen van prei tussen 80 cent en € 1,00 per kilo, en dalen geleidelijk.

Op REO Veiling zakte de prijs op 15 oktober voor de sortering 3-4 FLMW met 71 cent voor het eerst sinds ruim 2 maanden onder de 80 cent. De sortering 3-4 FLDW bleef met 83 cent nog net boven de grens van 80 cent per kilo.

Op ZON fruit & vegetables is sinds half september ook sprake van een omslag. Op 18 september werd daar nog € 1,08 geklokt voor de sortering Lang Wit, daarna zakte de prijs naar 63 cent op 24 september. In de 2 weken erna zat het prijsniveau tussen 70 en 80 cent. Sinds 10 oktober is er echter weer sprake van prijzen tussen 90 cent en € 1,00. Er lijkt dus sprake van prijsherstel.

Nog steeds neerslagtekort

Sinds begin augustus wordt de prei beter betaald dan in 2016 toen sprake was van de gevolgen van wateroverlast. Dat de prijzen van het uitermate slecht verlopen najaar van 2017 hier ver onder zitten, behoeft geen betoog. Was het in 2016 een overmaat aan neerslag, in 2018 kampen telers met de gevolgen van een groot tekort aan neerslag. Ook half oktober draaien de haspels in Zuidoost-Nederland nog in menig preiperceel. Verder nemen telers wat minder kilo’s momenteel voor lief en rooien ze percelen aan de jonge kant om te kunnen profiteren van de nog steeds goede prijs.

Buitenlandse groothandelsprijzen

Op de groothandelsmarkten in Groot-Brittannië waren de prijzen voor de retail lange tijd € 1,50 à € 1,60. In september was € 1,60 tot € 1,70 per kilo. In week 40 lagen de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten op gemiddeld € 1,25 per kilo, met een licht dalende trend in de weken daarvoor. Begin september werd door de retail gemiddeld 5 cent per kilo meer betaald.

Prei in de supermarkt

Van het prijsverval is in de supermarkten niets te merken. Bij Albert Heijn kost een prei al wekenlang 55 cent per stuk. Ook deze week is er weer de voordeelpakker met een bussel van 5 stuks voor € 1,69. Bij Jumbo is eveneens al wekenlang geen verandering in prijs waarneembaar. Deze blijft stabiel op 55 cent per stuk. Ook Plus blijft standvastig met € 1,29 voor 500 gram.

Prognose: aanhoudende schaarste en stabiele prijs.

Stel zelf prijsgrafieken voor prei samen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin