Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs ijsbergsla bijna gehalveerd, vraag stokt

Sinds half september zit de prijsvorming van ijsbergsla in een dalende lijn. Op zich niet zo vreemd, want het prijsniveau is lange tijd bijzonder hoog geweest. Momenteel worden in de vrije handel prijzen rond 50 tot 60 cent betaald voor de sortering 10’ers.

De dalende prijsvorming sinds half september ging gepaard met minder aanbod, maar ook met een afnemende vraag. Alleen op de vraag waarom die vraag afnam, is geen eenduidig antwoord te geven. Je zou kunnen zeggen dat de mensen zo langzamerhand wel weer eens iets anders willen eten dan salades, maar het kan ook samenhangen met de toenemende productie in de herfstteelten in ons omringende landen door de normalisering van de weersomstandigheden.

Meer aanbod dan vraag

Zo overheerst volgens het BLE de Duitse ijsbergsla op de Duitse groothandelsmarkten, maar is er ook nog sprake van import vanuit Nederland. Vorige week lag het gemiddelde prijsniveau in de 5 Duitse groothandelsmarkten op 81 (NL) en 83 (D) cent per stuk. Dat is 14 (NL) tot 21 (D) cent lager dan 2 weken eerder en 13 (NL) tot 21 (D) cent hoger dan in 2017 in week 39. Het BLE spreekt van een aanbod dat de vraag overtrof, waardoor de prijsvorming verslechterde.

Prijsvorming BelOrta

Op BelOrta was tot half september sprake van een prima prijsniveau, zelfs weer aantrekkend naar prijzen tot rond € 1 voor de sortering X8 (75). In de laatste twee weken van september zakte het prijsniveau geleidelijk naar 44 cent op 28 september. Momenteel ligt het prijsniveau tussen 40 en 50 cent.

Eerste Spaanse ijsbergsla

In week 39 werd op de groothandelsmarkt van Frankfurt de eerste Spaanse ijsbergsla gesignaleerd. Die werd verkocht voor € 6,50 per doos van 9 stuks, dat is ongeveer 72 cent per bol. In Nederland wordt vanuit de handel nog niet over Spaans product gerept. In de Nederlandse teelt lopen de bolgewichten al wel wat terug en is het de vraag of de laatste plantingen van 20 augustus voldoende gewicht halen om aan de eindstreep te komen.

Overstap naar Spaans

Met het Nederlandse seizoen lijkt het over een week of 2 dan ook wel gedaan. De meeste contracten lopen tot en met week 41, sommige tot en met week 42. Supermarkten zullen niet wachten op de laatste Nederlandse bollen en naar verwachting in week 42 de omschakeling willen maken naar Spaans product. Het is volgens insiders wel nog even de vraag of er dan ook al voldoende Spaanse product aanwezig zal zijn. Mogelijk krijgt een toch al mooi seizoen dan een mooi staartje, maar het omgekeerde kan net zo goed het geval zijn; dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat. Dat zullen de meeste telers dit seizoen wel op de koop toe willen nemen.

IJsbergsla in de supermarkten

Albert Heijn vraagt € 1,09 voor een bol ijsbergsla. Dat is dezelfde prijs als in de eerste week van augustus ten tijde van het vorige door Groenten&Fruit gemaakte marktbericht. Ook bij Jumbo kost een bol nog steeds € 1,09, maar bij Jan Linders is er 6 cent bijgekomen. Plus was in de eerste week van augustus met 86 cent de goedkoopste, maar rekent deze week eveneens € 1,09.

Prognose: Over 2 weken omschakeling naar Spaans product.

Kijk voor prijzen in de prijsmodule.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin