Vollegrond

Achtergrond

Markt: Duits veldslaseizoen start met hoge prijzen

Het hoogseizoen van de veldslateelt start in Duitsland half september. De start van het seizoen verloopt wat moeizaam, waardoor er minder veldsla is dan gebruikelijk. Dat leidt tot hoge prijzen voor de consument.

Volgens cijfers van AMI lag de eerste veldsla in week 38 in de winkelschappen voor een prijs van € 8,80 per kilo. Ter vergelijking, in 2016 en 2017 lag de prijs in week 38 iets onder € 7 per kilo. In week 39 zakte de prijs dit jaar naar € 7,67 tegen vorig jaar € 6,32. Door de prijsdaling trok de vraag naar veldsla aan. Vorig jaar schommelde de prijs vanaf week 39 tot en met week 48 rond € 6 per kilo met € 6,90 als bovengrens en € 5,16 als ondergrens.

Nieuw seizoensproduct

De populariteit van veldsla neemt in Duitsland toe door de presentatie als nieuw seizoensproduct voor in de herfstmaanden. Supermarkten spelen hierop in met actieweken. Deze week staat er bij 9 supermarktketens een actieweek met veldsla gepland. De actieprijzen liggen tussen 79 cent en € 1,11 voor een verpakking van 150 gram. Voor volgende week staan opnieuw acties gepland, waardoor de verkoophoeveelheden naar verwachting van AMI verder zullen toenemen.

Toenemend aanbod

In het belangrijkste teeltgebied in het Zuid-Duitse Rijnland-Palts zag het er eerst naaruit dat het aanbod vanuit de vollegrond vanaf deze week snel zou toenemen. Dat is echter niet het geval, omdat in de vroegste teelten nog sprake is van hitteschade. De volgende teelten zijn in hun groei geremd door de koelere weersomstandigheden en koude nachten. Hierdoor is er voldoende veldsla beschikbaar voor de afgesproken leveringen, maar daar houdt het dan ook mee op. Vanaf volgende week zal het aanbod niet alleen in Rijnland-Palts toenemen, ook in andere meer noordelijk gelegen teeltgebieden start dan het oogstseizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.