Vollegrond

Achtergrond

Zeer matige start na slecht bewaarseizoen sluitkool

De prijs van witte kool is aanhoudend slecht. Dat was de afgelopen maanden aan de orde voor de kool in de bewaring en sinds deze maand voor witte kool voor de verse markt. Rode kool wordt wel netjes betaald.

De productie is onder invloed van de prima groeiomstandigheden overal erg hoog en de export is beperkt. Handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen noteert voor witte kool 9 tot 17 cent per kilo. Rode kool brengt 20 tot 25 cent op.

Die zeer matige prijssituatie voor witte kool is al enkele weken aan de orde, na de eerste oogstweek – begin augustus – waarin de prijs even wat beter was. Daarna ging de prijs overtuigd onderuit.

Productie bewaarkool

Hoe het de komende weken wordt, daarover durft niemand een uitspraak te doen. Omdat niet duidelijk is in welke richting de prijzen gaan, of omdat de vrees bestaat dat zich dat het omzetresultaat van het achterliggende seizoen zich gaat herhalen?

Kijkend naar de huidige situatie lijkt het erop dat de goede productie met verse kool wordt opgevolgd door goede productie van bewaarkool. Algemeen gesteld moet sluitkool, rood en wit door elkaar, jaarrond een middenprijs maken van 17 cent. Met witte kool is dat het afgelopen seizoen bij lange niet gehaald.

Gelijk areaal

Volgens statistiekbureau CBS is het areaal rode en witte kool behoorlijk stabiel, met rond de 1.650 hectare witte kool en zo’n 600 hectare rode kool. Waarschijnlijk is daar dit jaar weinig aan veranderd: planten voor de vroege verse teelt worden al in december besteld, en de laatste planten voor de bewaring begin april. Dan is nog niet duidelijk hoe het seizoen financieel uitvalt.

Verwachting: voortzetting huidig prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.