Vollegrond

Achtergrond

Seizoen pompoen maakt goede start

Sinds half augustus zijn er weer pompoenen beschikbaar. Vooralsnog is de vraag niet groot, maar acties in de komende weken zullen de vraag zeker stimuleren.

Meestal begint de vraag naar (eetbare) pompoenen aan te trekken, als de herfstbladeren beginnen te vallen. Toch neemt de aanvoer van pompoenen nu al toe, maar dat is volgens het Duitse marktbureau AMI ingegeven door de huidige goede prijs. In de loop van september zal de aanvoer verder toenemen en zullen de prijzen gaan zakken.

Slijtage

AMI constateert momenteel wel grote verschillen in kwaliteit en rijpheid van de vruchten. Ook vertonen veel gewassen nogal wat slijtage, met name door echte meeldauw. Om de kwaliteit te behouden worden veel pompoenen nu al van het veld gehaald en in de koelcel gezet.

Acties

Op de Duitse groothandelsmarkten is sprake van een vrij constante vraag, maar op een nog laag niveau. Volgens het BLE zijn de huidige aanvoer en vraag goed met elkaar in evenwicht. Bij enkele supermarktketens staan voor de komende twee weken acties gepland. Daarmee kan de wat oplopende voorraad worden weggewerkt.

Moeizame markt

In Nederland wordt de markt als moeizaam gekenschetst. Voor de hoeveelheden die van het veld komen, is de vraag aan de magere kant. De binnenlandse handel verloopt makkelijker dan de export, waar de vakanties volgens een biologische teler blijkbaar meer invloed hebben op de vraag dan in Nederland. De afzet gaat tegen prijzen die naar tevredenheid zijn, zonder absolute getallen te willen noemen. Veelal gaat het ook om op voorhand afgesproken prijzen tussen producent en afnemer.

Supermarktprijzen

Albert Heijn, Jumbo en Plus verkopen deze week biologische ronde pompoenen voor € 2,99 per stuk. Jumbo heeft ook flesvormige Belim pompoenen voor € 1,99 per stuk. Bij Plus kost zo’n ‘Eat Me’ genoemde pompoen € 2,19.

Of registreer je om te kunnen reageren.