Vollegrond

Achtergrond

Pythium in ijsbergsla blijft ongrijpbaar probleem

Wat moeten we doen om wegval door pythium te voorkomen? Het was vooral uit nood dat de vraag opdook tijdens de veldbijeenkomst voor ijsbergsla dinsdag 29 augustus in Volkel (Brabant). Want een antwoord in de richting van een goede oplossing bleef uit.

Het probleem met pythium in ijsbergsla is dat het een eenvoudige schimmel is, die zeer algemeen in de grond voorkomt. Zijn de omstandigheden passend, dan slaat het organisme aan het infecteren. Dat kan per perceel en per (deel van een) planting verschillen. De gevolgen kunnen wel aanzienlijk zijn, soms met 60% tot 70% uitval, zonder dat daar een afdoende verklaring voor is.

Wel lijkt het erop dat wisselende omstandigheden als door neerslag of temperatuurwisselingen de schimmel tot activiteit kunnen aanzetten. “Dat maakt pythium ongrijpbaar; onderzoek heeft nooit eenduidige oplossingen opgeleverd”, concludeerde adviseur Ronald Hendrix van toeleverancier Agrifirm Plant.

Telers op de veldbijeenkomst voor ijsbergsla dinsdag 29 augustus in Volkel (Brabant). - Foto: Joost Stallen
Telers op de veldbijeenkomst voor ijsbergsla dinsdag 29 augustus in Volkel (Brabant). - Foto: Joost Stallen

Effect trianum niet duidelijk

In de praktijk wordt vaak trianum ingezet – ook een schimmel – maar dat geeft ook geen harde resultaten. Gewasbeschermingsdeskundige Harrie Pijnenburg van Delphy bevestigt dat desgevraagd. Trianum helpt de plant zeker, stelt hij, omdat de ontwikkeling van deze schimmel in de bodem de aanwezigheid van pythium hindert. Maar hoe groot het effect van behandeling is, is op voorhand niet zeker.

Wel absoluut negatief is grondontsmetting, waardoor alle in de grond aanwezige micro-organismen worden opgeruimd. Bij de hervestiging van nieuwe schimmels, kan pythium dan gemakkelijk de overhand krijgen, omdat deze schimmel zich dan zeer snel kan ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.