Vollegrond

Achtergrond

IJsbergslatelers hopen uit prijsdal te kruipen

De markt voor ijsbergsla is vanaf medio juni onverminderd ondermaats, al gloort er enige prijsverbetering aan de horizon. “We hebben wat orders uitstaan voor € 3,00 en € 3,25 per doos, maar het is nog niet gezegd dat dit doorzet.”

De markt voor ijsbergsla was de eerste drie tot vier weken redelijk met € 4 à € 5 per doos, maar sindsdien is er de klad ingekomen. Die situatie duurt inmiddels al zo’n acht weken, vanwege een klassiek te noemen oorzaak: er is Europees gezien te veel aanbod. Dat geldt dan met name voor het vrije aanbod, dat moet blijkbaar tegen elke prijs’ weg.

“Er wordt volop sla geladen, onder andere voor de Italiaanse en ook wel Spaanse markt. Het moet mogelijk zijn om er 50 cent tot € 1 per doos meer uit te halen, zou je denken. Maar dat gebeurt niet, omdat iedereen bang is met product te blijven zitten. Zo worden we dus weer uitgemolken”, aldus een venijnige teler desgevraagd.

Productie moet structureel verminderen

Bijkomende nadelige factoren zijn dat de markt voor ijsbergsla al jaren verzadigd is, er steeds meer landen zelfvoorzienend zijn en/of de consument – met Duitsland als schoolvoorbeeld – kiest voor ‘local for local’. Dat betekent dat de productie in Europa structureel moet verminderen. maar dan is het de vraag wie daarmee begint: de telers in Polen, in Duitsland, in het Verenigd Koninkrijk of die in België en Nederland?

Langste dag

Het kan voor het verdere prijsverloop wel gunstig zijn dat de teelt is aanbeland in de fase na de langste dag. Dat tempert de productie en haalt de druk wat van de markt. Dan zou het toch mogelijk moeten zijn om die genoemde orders van € 3,00 tot € 3,25 wel binnen te halen en dat prijsniveau uit te bouwen.

Prognose: voorzichtig optimistisch, opkrabbelende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.