Vollegrond

Achtergrond

Courgetteprijzen zitten weer wat in de lift

Vorige week waren de prijzen voor buiten geteelde courgette met prijzen van rond 5 cent niet om over naar huis te schrijven. Deze week is het nog niet alles, maar praten we met 15 cent voor de gangbare sorteringen toch over het drievoudige.

Veilingprijzen zijn in veel teelten indicatieprijzen geworden en dat geldt ook voor courgette. Naar schatting komt er landelijk bekeken zo’n 40% voor de klok. Er worden ook nogal wat courgette geteeld op lange termijn contracten en dan gaat het om heel andere prijzen dan de dagprijzen in de vrije handel.

Onder kostprijs

De huidige (vrij) lage vrije handelsprijzen vallen te verklaren uit een in verhouding hoge aanvoer voor de klok, omdat de gewassen goed aan de groei zijn. Vorige week werden op ZON fruit & vegetables prijzen van rond 5 cent per stuk genoteerd, deze week is dat weer wat gestegen naar een prijsniveau van zo’n 15 cent. “Zo’n periode komt altijd wel een keer in het seizoen voor”, reageert een Zuid-Nederlandse teler vrij laconiek. Een prijs van 15 cent houdt natuurlijk niet over, maar prijzen onder de 10 cent zitten echt royaal onder de kostprijs, is een andere reactie.

Prijzen onder de 10 cent zitten echt royaal onder de kostprijs

Prijs snel omlaag

Qua prijsvorming begon het seizoen eind mei/begin juni met redelijk goede prijzen, maar al vrij snel zakte dat toch al weg. “Aan zo’n tussenbalans in de loop van het seizoen hecht ik niet zoveel waarde. Het gaat om het resultaat aan het einde van het seizoen”, is wat een andere Zuid-Nederlandse teler er op dit moment over kwijt wil.

Goede kwaliteit

Kwalitatief zijn de buiten geteelde courgette tot nu toe vrij goed geweest. In begin van het seizoen was er sprake van mindere kwaliteit als gevolg van vorst en ook schuurschade door wind. Daarnaast is er bij tijden sprake van meer misvormde vruchten, met name een dag of vijf nadat er in de ochtend sprake was van neerslag waardoor de zetting niet goed verloopt.

Gele courgette

De prijsvorming van gele courgettes onder glas verloopt volgens een gespecialiseerde Zuid-Nederlandse glasteler naar tevredenheid. Met prijzen van rond 35 cent per stuk is het niveau ook heel anders dan voor de buiten geteelde courgette. De productie verloopt onder glas juist rustig, vanwege het toch wel wisselvallige weer.

Courgette in het schap

Groene courgette kosten bij Albert Heijn deze week 49 cent per stuk en gele 69 cent. Voor de aardigheid, een biologische courgette kost € 1,79… Bij Jumbo vergelijkbare prijzen van 45 en 68 cent en € 1,75. Plus heeft alleen groene voor 49 cent en € 1,79.

Markttendens: onvoorspelbare marktsituatie

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen

Of registreer je om te kunnen reageren.