Vollegrond

Achtergrond

Aanhoudend matige prijs voor prei

De markt voor prei is niet bepaald wild, afgaande op de veilingprijzen in Nederland. Als een van de redenen wordt genoemddat omringende landen (bijna) voldoende produceren om de eigen behoefte af te dekken. In België is de prijssituatie wat gunstiger.

Op Veiling ZON zakte de prijs voor prei ‘lang wit’ tot nu toe met zo’n 20 cent tot gemiddeld 26 cent op donderdag. Het betekent de voortzetting van een tendens die zich in de loop van juni steeds scherper aftekende.

De hitte in die periode zal daar vermoedelijk mede debet aan zijn geweest. Met koeler weer zou de prijs weer moeten aantrekken, maar dat is tot op heden niet het geval. Een argument dat wordt aangevoerd is de stroevere export, vanwege de oplopende productie in Duitsland en in de Scandinavische landen. En verder gaat (of is) Europa op vakantie, dat is ook geen opsteker.

Tegenovergestelde ontwikkeling als vorig jaar

Het maakt dat de prijs voor prei zich precies tegenovergesteld ontwikkeld vergeleken met die in 2016; half juni bracht langwitte prei op veiling ZON toen rond de 60 cent per kilo op en een maand later zowat € 1,20 per kilo. Vervolgens bleef de prijs tot eind augustus ruim boven de 60 cent.

Anders dan vorig jaar is ook dat er wat meer prei is geplant, dat zou wat meer aanvoer moeten geven. In werkelijkheid is dat echter niet zo en blijft de aanvoer in juni juist wat achter. Waarschijnlijk hangt dat samen met problemen in de teelt vanwege weersomstandigheden. Een moment van koude in april plus de hitte en droogte in juni heeft ervoor gezorgd dat er nogal wat prei in het schot is gegaan. Dat betekent dat er tijdige gerooid moet worden.

Minder aanvoer bij REO

Veiling REO in Roeselare geeft aan de eerste helft van dit jaar zo’n 5 miljoen ton minder aanvoer te hebben. De middenprijs in juni kwam uit op 54 cent over alle kwaliteiten en sorteringen, met een aanhoudende exportvraag. In juli is de prijs ook hier wat onder druk komen te staan, wel met een uitschieter van 65 cent afgelopen woensdag.

In het winkelschap ligt de prijs bij Albert Heijn op 59 cent per prei en bij Jumbo 59 cent. Plus heeft de prei voor € 1,08 per pond weg gelegd.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.