Vollegrond

Achtergrond laatste update:23 jun 2017

Twee pieken bepalend voor aspergeseizoen

Het aspergeseizoen 2017 kenmerkte zich door een vroege piek in de aanvoer en nog een piek halverwege mei.

Grillig beeld

Dit jaar vertoont het resultaat van de verwarmde en onverwarmde buitenteelten een grillig beeld. Het resultaat is sterk afhankelijk van wanneer voor individuele telers pieken in de aanvoer vielen en hoe dan op dat moment de prijzen waren. Er zijn telers die met minitunnels redelijk goed zaten, maar er zijn ook telers die het minder goed getroffen hebben.

Prijsverloop aspergeseizoen 2017 voor de sortering AA Extra Wit bij ZON (bron: gfactueel.nl)
Prijsverloop aspergeseizoen 2017 voor de sortering AA Extra Wit bij ZON (bron: gfactueel.nl)

Meer asperges

Nu het seizoen vrijwel voorbij is, kan worden vastgesteld dat de aanvoer bij ZON fruit & vegetables en bij The Greenery beduidend hoger was dan vorig jaar. Bij ZON werd ten opzichte van 2016 naar schatting 15% meer aangevoerd en bij The Greenery tot en met verleden week 27% meer. De middenprijs over heel het seizoen zal bij ZON circa 20% lager uitvallen dan in 2016. De middenprijs bij The Greenery lag tot en met verleden week circa 16% lager dan verleden jaar.

Nederlandse consumptie

Het positieve van dit jaar is dat de gemiddelde consumptie per persoon gestegen is. Door de grotere hoeveelheid en acties in de supermarkten zijn consumenten meer in aanraking gekomen met asperges. Omdat die tegen concurrerende prijzen in het schap lagen, heeft dat de consumptie bevorderd. Gezien de ontwikkelingen bij de export naar Duitsland een noodzakelijke ontwikkeling om de aspergemarkt gezond te houden. Bij een verdere uitbreiding zal de afzet toch vooral in Nederland gevonden moeten worden.

Een uitgebreide terugblik op het aspergeseizoen staat in Groenten&Fruit, editie 13.

Maak zelf prijsvergelijkingen en overzichten van diverse gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.