Vollegrond

Achtergrond

Export ijsbergsla goed, prijsvorming dun

Met 22 tot 25 cent per krop houdt de kale prijs voor ijsbergsla niet over, gezien de relatief hoge kostprijs voor dit vroege product. Wel is er veel belangstelling van buitenlandse kopers.

Net als normaal start de oogst in Zuid-Nederland dit jaar rond 10 mei, ondanks het soms venijnig koude weer in de voorbije weken. De oogst in Noord-Holland is in de loop van vorige week op gang gekomen.

Wat stroever verliep het tot nu toe het in Oost-Europa en in de Scandinavische teeltgebieden, ook als gevolg van de omstandigheden in de afgelopen maanden. Dat creëerde de afgelopen 14 dagen exportmogelijkheden voor de Nederlandse ijsbergsla. Bronnen geven aan dat de productie in Polen en Scandinavië ook op gang is gekomen, met de kanttekening dat de start in Scandinavië traag verloopt.

‘Eerder omschakelen naar Nederlands product’

Het aanbod vanuit Spanje is de laatste twee weken volledig opgedroogd, in de hand gewerkt door slechte prijzen. Alleen in de hoger gelegen gebieden wordt nog wat geproduceerd en uitsluitend voor lokale afzet. De Italiaanse vraag liep wel door. Dat heeft eveneens exportruimte gegeven voor Nederlandse ijsbergsla.

De supermarkten in Nederland zijn sinds vorige week allemaal over op Nederlands product. “Daar waren ze knap laat mee; die omschakeling hadden ze al een week eerder kunnen maken”, aldus een bron. “Dat is tegelijk een advies aan hen voor de komende jaren: eerder Nederlandse sla in de schappen leggen, niet meer zo lang doorgaan met Spaanse sla.”

Supermarkt Albert Heijn heeft ijsbergsla deze week in de bonus voor 59 cent, Jumbo hanteert een stuksprijs van 75 cent, en Plus van 79 cent.

Weer bepaalt

De prijsverwachting is koffiedik kijken, gezien de afnemende exportmogelijkheden Het weer in eigen land is gunstig voor de consumptie van gewassen als ijsbergsla, maar betekent ook dat de productie snel toeneemt. Bovendien zijn ook de prijzen voor andere bladgewassen niet om naar huis te schrijven, signaleert een handelaar. “Wie koopt er nog versproduct: dat aandeel van de consumenten neemt snel af; mensen kiezen steeds vaker voor gemak uit een zakje.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.