Vollegrond

Achtergrond

Beperkt aanbod drukt prijs bloemkool

Telers van winterbloemkool kregen eind vorige week ook voor de zessen nog € 1,50 à € 2,00. De prijs staat nu iets onder druk door een lage aanvoer.

De teelt van winterbloemkool is sinds deze week voltooid verleden tijd, terwijl de eerste de oogst van vroege bloemkool nog op stoom moet komen.
Na een voorjaar dat zich kenmerkte door relatief koud weer met weinig neerslag, verwachten Limburgse telers begin volgende week de eerste hoeveelheden van betekenis te snijden. Ondanks het relatief koude voorjaar konden de eerste planten daar al in februari de grond in. Van vorstschade – vorige maand heeft het nog flink gevroren in Limburg – is geen sprake, wel van een vrij ongelijke zetting van de kool. Of dat consequenties heeft voor de kwaliteit is afwachten. Dit betekent dat er wat extra oogstwerk nodig is.
In Noord-Holland wordt de eerste kool in behoorlijke hoeveelheden in de tweede helft van volgende week verwacht. Tot die tijd is het zoeken naar oogstbare exemplaren.

Bloemkool met € 1,50 royaal boven daghandelprijs

Uit de beschikbare prijsinformatie valt op te maken dat bloemkool voor de klok gemiddeld nog zo’n € 1,50 opbracht. Dat is royaal boven de prijzen in de daghandel, waar stuksprijzen worden genoemd van ruim € 1,00. Marktpartijen zoeken vanwege het krappe aanbod op de binnenlandse markt – en de hoge prijzen in het winkelschap – naar wat vriendelijker geprijsd buitenlands aanbo, met name uit Frankrijk en Spanje. Er is dus sprake van een vragende markt. Dat is positief voor de komende week als de Nederlandse aanvoer van start gaat. AH, Plus en Jumbo vragen voor hun bloemkool eensgezind € 1,99 per stuk.

Prognose: prijs stijgt licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.