Vollegrond

Achtergrond laatste update:12 apr 2017

Winterbloemkool boven de euro

Met prijzen vanaf € 1,10 per stuk voor winterbloemkool in de maat 6 in een bak, is de prijs aardig opgeveerd. De kwaliteit is goed. Supermarkten hanteren stuksprijzen vanaf € 1,60.

De start van het seizoen was enkele weken geleden wat moeizaam, doordat het vroegste ras de neiging had te snel door te groeien, aldus Joop Hof van zaadfirma Syngenta. Dat gaf toen losse kool voor stuksprijzen van 40 (achten) tot 60 cent (zessen). Dat is achter de rug: de kwaliteit van de rassen is goed bij een beperkt aanbod van Nederlandse bodem. Het areaal winterbloemkool is zo’n 250 tot 300 hectare.

Frankrijk nog enkele weken aan de markt

Frankrijk is ook nog enkele weken aan de markt. Het aanbod uit die regio kwam vanaf februari op gang, lange tijd tegen matige prijzen van € 4,50 tot € 5 per colli franco geleverd. Ook nu nog is de prijs voor Franse bloemkool niet echt stabiel te noemen. Afgelopen vrijdag liep de prijs op richting € 10 per colli, om dinsdag 11 april terug te vallen naar € 6,50 tot € 7,50.

Een betrokkene noemt een stuksprijs van € 1 voor bloemkool in de grote maat goed te verdedigen. Er moet worden bijgekocht en de kwaliteit is goed, motiveert hij. “Ik zie geen enkele reden waarom dat een lagere prijs zou rechtvaardigen. € 1 heb je trouwens ook minimaal nodig voor dit product”. Albert Heijn hanteert voor bloemkool een schapprijs van € 1,74, Plus vraagt dezelfde prijs. Jumbo vraagt deze week € 1,59.

De oogst van de eerste vroege potbloemkool wordt – in Noord-Holland – vooralsnog verwacht vanaf medio 20 mei.

Verwachting: voorlopig stabiele prijzen.

Maak zelf prijsvergelijkingen via gfactueel.nl/prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.