Vollegrond

Achtergrond

Witlof: in maart sterk onderbetaald

Afgaand op de winkelprijzen zou je het niet direct denken, maar de markt voor witlof zit behoorlijk op zijn gat. Een harde verklaring is niet te geven, ook omdat de vraag naar witlof de afgelopen weken niet aanwijsbaar slecht was.

Dat de witlofprijs in deze periode onder druk staat, is niet echt bijzonder. Het huidige lage niveau van de prijzen is dat wel. De prijsval diende zich aan vanaf carnaval, eind februari. De dalende lijn werd onderbroken door een tijdelijke opleving rond 10 maart, om vervolgens te dalen tot het huidige niveau van 30 á 40 cent per kilo.

De genoemde prijzen zijn de zichtbare noteringen. Daarnaast gaat veel witlof op weekafspraken en op contract weg. Die onderhandse prijs lag tot nu altijd nog wat hoger, maar ook dat deel van de markt ligt onder druk.

Ongrijpbaar

Het was duidelijk dat de goede prijs in januari en februari, als gevolg door het stagnerende aanbod van groenten uit Zuid-Europa, van tijdelijke aard zou zijn. Maar niemand had verwacht dat de prijs daarna zo ver onderuit zou gaan. Inmiddels is er voldoende aanbod van andere groenten, maar daar staat tegenover dat de vraag naar witlof –in ieder geval tot vorige week- toereikend was om het aanbod op te vangen.

De prijs wordt ook gestuurd door de stemming op de markt, het aanbod kan de vraag overstijgen. Dat zet afnemende partijen ertoe aan direct op de rem trappen. Het is een doorgeschoten vorm van prijsinelasticiteit, anders gezegd een gebrek aan marktwerking door het ontbreken van een voldoende vrije markt.

Prijsvorming voor witlof  laatste drie maanden
Prijsvorming voor witlof laatste drie maanden
Witlof: in maart sterk onderbetaald

Minder op de markt

Het product lijkt de prijsbodem te hebben bereikt. Dit met de kanttekening dat de komende weken de aanvoer van Nederlandse groenten op gang gaat komen na een voorjaar zonder productie- en kwaliteitbedervende weersomstandigheden.

In de marktvooruitzichten voor april voor Flandria-producten wordt verwacht dat het wekelijks aanbod van witlof van 1 miljoen kilo daalt naar 800.000 kilo. Franse coöperaties verwachten dat er tegen Pasen zelfs een tekort aan witlof is.

De handelsmalaise is in ieder geval nog niet doorgedrongen tot op de winkelschappen. Een bloemlezing van huidige witlofprijzen, met de opmerking dat verkoopacties voor witlof deze week ontbreken: AH: schaaltje 4 kroppen € 1,29. Jan Linders: € 2,58 per kilo. Jumbo: € 1,94 per kilo, verpakt 3 kroppen € 2,38 per kilo. Plus: los lof € 1,96 per kilo, verpakt € 2,58 per kilo.

Verwachting: licht prijsherstel

Of registreer je om te kunnen reageren.