Vollegrond

Achtergrond

Witlofprijs profiteert niet van schaarste zuidelijke groenten

Witlof brengt door elkaar 70 tot 90 cent per kilo op. Het is de voorlopige uitkomst van een langzaam stijgende prijstrend in de eerste maand van 2017. Afgezet tegen de schaarste van veel groenten in Europa, is de prijsvorming voor witlof echter mager te noemen.

De ongunstige groeiomstandigheden in zuidelijke landen hebben hun weerslag op de beschikbaarheid van groenten, zoals ijsbergsla. Dat is dan ook te merken aan de prijsvorming voor dit type product. In alle bekende supermarkten ligt de consumentenprijs voor een bol ijsbergsla (maximaal 500 gram) tegen de €2. Witlof is dan vaak het alternatief, want scherper geprijsd. Wellicht dat dit mede het huidige prijsniveau voor witlof verklaart, zeker in vergelijking met vorig jaar; in februari 2016 bleef de middenprijs voor witlof consequent (ver) onder de 50 cent. Pas in de loop van maart werd de situatie iets minder ongunstig.

‘Er is witlof genoeg’

De vraag is dan waarom de witlofprijs niet verder doorstijgt. “Dat is precies waar we het deze morgen onder de koffie over hadden”, reageert een teler. “We concludeerden dat de lofproducties overal goed op niveau zijn; er is voor witlof geen gevoel van krapte, zodat de handel niet hoeft te reageren. Dat geldt zowel in Nederland als in België.” Zijn benadering wordt door meer insiders gedeeld; in het algemeen bestaat het idee dat ook het huidige prijsniveau voorlopig intact zal blijven.

Supermarkt Jumbo vraagt voor een kilo los lof €1,78 en €2,18 per kilo voor drie stuks op een schaal. AH: €1,29 voor een schaal met vier kroppen, en €2,29 voor vijf fijne kroppen op schaal. Plus: verpakt lof €2,58 per kilo. Los lof in de aanbieding is €1 per kilo.

Verwachting: handhaving huidige prijsniveau

Zelf elke dag de actuele prijzen volgen? Dat kan door zelf een dashboard in te stellen, voor witlof en voor een groot aantal andere groenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.