Vollegrond

Achtergrond

Spruitenprijzen handhaven zich

Met zo’n 90 cent voor de B’s en 80 tot 85 cent voor de A-spruiten blijft de prijsvorming op niveau. Het lijkt erop dat de vraag en het afnemende aanbod elkaar behoorlijk in evenwicht houden. Andere jaren wil de prijsvorming in januari en februari nog weleens in elkaar zakken.

Het seizoen begint behoorlijk op zijn eind te lopen: steeds meer telers zijn klaar met plukken, na een oogstseizoen met weinig redenen om er de rem op te zetten. Onder condities als dit seizoen, betekent het uitsmeren van de oogst een toename van weerrisico’s. Gezien de weersverwachting voor de komende tijd lijkt het er overigens niet op dat er op korte termijn nog problemen te verwachten zijn. Tenzij roodverkleuring parten gaat spelen. Met name in het ras Albarus dient dat verschijnsel zich onder invloed van zonlicht wat meer aan. Verder is er de huidige kwaliteit gewoonweg goed.

Psychologische grens

De huidige prijsvorming ligt al lange tijd op een stabiel niveau. Daarbij valt op dat het blijkbaar niet lukt om de kiloprijzen structureel tot een euro op te duwen. Voor individuele partijen spruiten wordt dat niveau wel eens gehaald, maar dat zijn incidenten: alsof er sprake is van een soort psychologische barrière waar afnemers niet overheen willen of kunnen.

In dat licht valt de prijsvorming op de Duitse groothandelsmarkten op. In week 5 bijvoorbeeld varieerde de middenprijs voor spruiten daar van € 1,95 tot € 2,13 per kilo (ter vergelijking: in week 5 in 2016 lag de Duitse groothandelsprijs op € 1,10).

Spruiten blijven in beeld

Gunstig is dat de consument nog steeds gewezen wordt op de beschikbaarheid van spruiten. Bij Jumbo maken spruiten onderdeel uit van het pakket vastgeprijsde winteraanbiedingen, à € 1,70 per kilo en Plus heeft spruiten het komend weekend in de aanbieding voor € 1,59 per kilo. Voor spruiten in een zakje vraagt Plus € 4,98 per kilo en AH € 1,90 per kilo.

Verwachting: prijshoudend bij een verder afnemend aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.