Vollegrond

Achtergrond

Prijs voor witlof stabiel op behoorlijk niveau

De witlofprijs bevindt zich in rustig vaarwater, sinds de dip in de laatste week van december en de eerste tien dagen van januari. Voor een kilo witlof wordt nu 80 cent tot € 1,10 per kilo betaald.

De overwegend onderhandse prijsafspraken tussen marktpartijen maken het vaak lastig een beeld te krijgen van het prijsniveau in Nederland. De Belgische markt is wat dat betreft een toonbeeld van transparantie.

In de markt valt echter op te maken dat de prijsvorming in België en Nederland behoorlijk parallel loopt, en bovendien redelijk stabiel is. Daarbij valt op de Belgische veilingen op dat kiloprijzen van een dikke euro afgewisseld worden met dalen van rond de 80 cent. Het lijkt erop dat dit laagste niveau fungeert als een soort bodem: kopers worden bij een teruglopende prijsvorming weer getriggerd om actief te worden.

Prijsvorming witlof in de laatste drie maanden op de veilingen in Vlaanderen en in Nederland.
Prijsvorming witlof in de laatste drie maanden op de veilingen in Vlaanderen en in Nederland.

Rijpheid wortels

Voor het huidige prijsniveau is als eerste reden de productiestagnatie voor bladgewassen (en andere gewassen) in Spanje en in Portugal aan te voeren. De fysieke gevolgen daarvan zijn dan wel grotendeels achter de rug, maar blijkbaar is er nog sprake van een positief na-ijleffect op de prijzen van andere groenten als witlof. Insiders melden daarnaast dat de huidige lofkwaliteit prima is, maar met producties die tot zo’n 5 kilo per vierkante meter lager uitvallen dan een jaar gelden. Dat hangt samen met de rijpheid van de wortels, veel partijen zijn daarmee wat verder dan een jaar geleden.

In de actie bij supermarkten

Nog een argument zou kunnen zijn dat supermarkten witlof nu zien als een actieproduct. Een kilo lof kost bij Plus € 1,58 per kilo. Verpakt komt de prijs bij deze supermarkt uit op € 2,28 per kilo. AH: vier stuks op een schaaltje: € 1,29, 5 fijne kropjes op een schaaltje € 2,29. Jumbo: verpakking met 3 kroppen € 1,09, kiloverpakking € 1,94.

Verwachting: rustige, prijshoudende markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.