Vollegrond

Achtergrond 1 reactie

Witlof doet het redelijk qua prijzen

De laatste week voor kerst laat witlof voor de klok een licht stijgende prijs zien. De voortgaande decemberweken zat de middenprijs rond de 80, 90 cent. Opvallender is dat de prijsopleving in oktober en november dit jaar volledig uitbleef.

Vorig jaar leek het in oktober en november niet op te kunnen, met prijspieken ruim boven de € 2 per kilo en een enkele keer tot € 3. Dat die niveaus dit jaar niet gehaald zijn, is niet zo vreemd. Maar dat er aan het begin van het nieuwe witlofseizoen nog geen begin van een oplevinkje waarneembaar is geweest, dat valt telers wel op. Naar een reden is het gissen, “wellicht door voldoende aanbod van andere groenten.”

Gezondheid wortels

Het prijsniveau is behoorlijk stabiel, met de kanttekening dat de trek niet overal meevalt. Vanaf augustus hebben de wortels veel vocht te verwerken gehad, waardoor de wortelgezondheid niet altijd tiptop is.

Bovendien geldt dat veel zonlicht in de veldperiode ten goede komt aan de productie. Maar ook met het aantal zonuren viel het de laatste maanden niet mee, dat kost productie. Tenslotte zijn de wortels veelal aan de grove kant, met gevolgen voor het aantal wortels per bak.

Prognose: stabiel.

Eén reactie

  • Gerald Langerak

    Joost, de klok speelt bij witlof geen rol meer in Nederland. Bijna alles wordt bemiddeld en gelukkig tegen betere prijzen dan de klok. De klok is voor witlof het afvoerputje van de oude afzetorganisaties zoals ZON en Greenery.

Of registreer je om te kunnen reageren.