Doorgaan naar artikel

Preiprijs trekt wat aan

Vergeleken met het begin december zijn de prijzen voor prei wat opgeveerd, richting 45 tot 50 cent voor de klok. De opleving, hoewel kleiner in vergelijking met vorig jaar, tekent zich al enkele weken af na het dieptepunt in de tweede helft van november. De vraag is of dit aanhoudt; gunstig is de goede vraag uit Duitsland, tegenover een verwacht ruim aanbod.

Exact een jaar geleden lag de prijs voor lange witte prei op 65 tot 75 cent per kilo. Dat bleek de aanloop naar erg goede klokprijzen in januari, piekend tot meer dan € 2. Het was een duidelijk gevolg van de zomer in 2016, met veel regen en hagel. Dat kostte productie, gaf de opkweek van preiplanten hier en daar een flinke knauw en leidde tot het in elkaar lopen van plantschema’s. De tegenvaller kwam daarna: iedereen rekende tot april op goede prijzen, maar het tegendeel bleek waar; er volgde een gestage prijsdaling tot eind maart/begin april. Het huidige seizoen startte redelijk, maar is sindsdien zeer matig verlopen.

Extra exportvraag voor Kerst

De huidige lichte opleving werd mede aangejaagd door de slechte prijzen in november/begin december. Dat deed enkele grotere telers ertoe besluiten hun personeel vroegtijdig naar huis te sturen. Tegelijk ontstond er voor Kerst extra exportvraag, vooral vanuit Duitsland. Nog een aspect is de sneeuwval van 14 dagen geleden. Toen viel 80 tot 90 millimeter water. Dat bemoeilijkte het rooien aanzienlijk, wat soms leidde tot tegenvallende producties. Opvallend is verder dat het aandeel dunne prei (2-3 centimeter) in België oploopt. Dat is vooral het verlate gevolg van de droge omstandigheden in juni en juli. In deze periode werd het de Belgische telers verboden te beregenen. Dat manifesteert zich nu in lagere producties.

Geen fraaie prijzen in januari

Een fraai prijzenfestival als in januari 2017 zit er deze keer waarschijnlijk niet in. Al kan stevig winterweer deze veronderstelling volledig onderuithalen. Vooralsnog is te verwachten dat de producties in Nederland na volgende week – met de terugkeer van het personeel – weer op stoom komen, met redelijke volumes van veelal jongere prei (de meeste oude, rijpere prei is al wel weg). Wel is te hopen dat de temperaturen niet oplopen tot voorjaarsachtige waarden, zodat de hergroei getemperd blijft. De vraag is vervolgens hoe het staat met de exportmogelijkheden. Hopelijk blijft Duitsland een vragende partij, samen met Scandinavië.

Prijzen prei in supermarkt

Plus biedt prei aan voor € 1,92 per kilo, AH en Jumbo vragen 55 cent per stuk, of € 1,49 voor een bussel met 5 stuks. (AH noemt dit ‘voordeel pakken’).

Prognose: komende weken blijft huidige prijs gehandhaafd

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin