Vollegrond

Achtergrond

‘Ontwikkelingen aspergemarkt stemmen tot nadenken’

De aspergeteelt in Duitsland staat onder druk. Voorman Frans-Peter Allofs voorziet stagnatie in de prijs en problemen met de arbeidsvoorziening. Ook constateert hij een stagnerende consumptie per hoofd van de bevolking, waar bovendien nauwelijks nieuwe ‘asperge-eters’ bijkomen.

Frans-Peter Allofs is voorzitter van de aspergecoöperatie Walbeck. Op de ‘Spargeltag’ in Straelen blikt hij op 6 december terug op de ontwikkelingen in de afgelopen 10 jaar in de Duitse aspergeteelt. Het toekomstbeeld is ook weinig positief toekomstbeeld.

Meer areaal, nog meer productie

Het Duitse asperge-areaal is in 10 jaar tijd met zo’n 25% gestegen van 21.700 hectare naar 27.000 hectare. Dit is inclusief nieuwe aanplant. De productie steeg met 36% van 94.000 ton naar 128.000 ton. Met name door toenemend foliegebruik en beter producerende rassen steeg die productie harder dan het areaal.

Duitsland is inmiddels voor 87% zelfvoorzienend. De import nam over die periode dan ook met zo’n 13% af. In 2017 werd nog 24.500 ton geïmporteerd en de verwachting is dat de daling verder door zet.

Stagnerende consumptie

Duitsers staan bekend als fervente asperge-eters. Dat blijkt ook uit de consumptie per hoofd van de bevolking. Die zat in 2007 nog op 1,15 kilo en is in 2017 gestegen naar 1,36 kilo. Uit gegevens van het AMI-panel blijkt echter dat deze consumptie niet meer groeit en dat er niet of nauwelijks nieuwe kopers bijkomen. In het licht van de toegenomen productie is dat een zorgelijke ontwikkeling, stelt Allofs vast. Ook de consumentenprijzen helpen de consumptie niet. De consumentenprijzen in de supermarkten zijn gemiddeld gestegen van € 5,66 naar € 6,60 per kilo.

Economisch perspectief

Ervan uitgaande dat deze ontwikkelingen doorzetten, concludeert Allofs dat het voor telers in de komende jaren steeds lastiger zal worden een economisch rendabele prijs te bewerkstelligen. Hij vraagt zich dan ook af wat voor een teler de economisch optimale hoeveelheid te produceren asperge is, zeker gezien de knellende arbeidsmarkt en het feit dat het minimumloon in Duitsland in 2019 opnieuw zal stijgen met naar verwachting 2 tot 4%. “De aspergeteelt zal in Duitsland blijven bestaan. Maar het economisch perspectief zullen we goed in de gaten moeten houden”, hield Allofs zijn vakgenoten voor.

Klik hier voor actuele prijsontwikkelingen bij andere gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.