Vollegrond

Achtergrond

Meer werk met spruiten tegen stabiele prijzen

De hevige sneeuwval aan het begin van deze week heeft de kwaliteit van de spruiten niet echt beïnvloed. Van echte topkwaliteit was al vrijwel geen sprake, maar de kwaliteit is ook niet verslechterd. Wel is het plukken lastiger geworden, omdat planten zijn gaan hangen of zelfs zijn omgevallen. De prijs blijft constant en op een redelijk goed niveau.

Het prijsniveau voor B-spruiten zit deze week bij ZON fruit & vegetables tussen 50 en 60 cent. Bij A-spruiten is de prijsvorming iets wispelturiger met prijzen tussen 45 en 65 cent. Over de laatste maand bekeken liggen de prijzen voor A-spruiten bij ZON zo’n 10 cent hoger dan die voor B-spruiten. In andere handelskanalen wordt gesproken van prijzen tussen 45 en 55 cent voor beide sorteringen, waarbij er iets meer vraag is naar A-spruiten die dan ook iets beter worden betaald.

Op REO Veiling werd de sortering 33+ (grove B) in de eerste week van december het beste betaald, maar deze week zakt die prijs helemaal weg. Bij de fijnere sortering 35- is juist sprake van een lichte prijsstijging.

Kwaliteit gelijk

Door de hevige sneeuw begin deze week in Zuidwest-Nederland zijn de percelen vreselijk nat, maar nog wel begaanbaar. Het plukken is wel veel lastiger geworden, omdat door het gewicht van de sneeuw en de vele regen planten zijn gaan hangen of zelfs zijn omgevallen.

Vooralsnog is er geen effect op de kwaliteit van de spruiten. Die was, met name door trips, al niet top, maar verslechterd is dat niet. Wel zijn de spruiten soms glazig, zodat ze na het sorteren en droog blazen nog een dag nodig hebben om in de koelcel bij te trekken. Zulke spruiten moeten het beste maar snel door het handelskanaal gaan.

Seizoensverloop

Het huidige seizoen verloopt qua prijsvorming redelijk constant. Na een goede start bleef het prijsniveau tussen 50 en 60 cent en soms nog iets hoger. De prijsvorming tot nu toe stemt dan ook tot tevredenheid. Het kwaliteitsaspect is een ander verhaal, met name door trips. Voor de komende weken is de verwachting dat er weinig verandert in de markt of er moet zich extremer weer gaan voordoen, in de vorm van nog meer sneeuw of strenge(re) vorst.

Spruiten in de supermarkt

Ongeschoonde, verpakte spruiten kosten bij Albert Heijn deze week 89 cent voor 500 gram. Bij Jumbo is dat 98 cent en bij Plus 99 cent. Plus heeft ook paarse, verpakte spruiten voor € 1,99 per 500 gram. Dat is evenveel als een zak geschoonde groene spruiten van 350 gram. Ook bij Jan Linders kosten spruiten 99 cent voor 500 gram.

Verwachting: handhaving prijsniveau, kwaliteit is bron van zorg.

Bekijk prijzen van spruiten en diverse groenten in de prijzenmodule en maak zelf prijsvergelijkingen

Of registreer je om te kunnen reageren.