Vollegrond

Achtergrond

Door winters weer trekt preiprijs iets aan

Een verdubbeling van de prijs lijkt heel wat, maar als het gaat over een stijging van 15 naar pakweg 30 cent voor een kilo prei, dan blijft het slecht.

Aangezien het voorlopig zeker nog niet aan prei zal ontbreken, zijn de vooruitzichten voor de korte termijn niet erg hoopgevend.

Op REO Veiling steeg de prijs voor de sortering 3-4 FLDW van 13 cent per kilo op 20 november, het absolute dieptepunt van dit seizoen, naar 31 cent op 6 december. Daarmee tipt de prijs het niveau van 2015 rond deze tijd aan en zit de prijs op de helft van wat er in 2016 gerealiseerd werd. In beide jaren ging het prijsniveau in de laatste twee weken van december licht omhoog.

Normale hoeveelheid prei

Op Veiling REO is de aanvoer inmiddels aangetrokken tot een normale hoeveelheid voor de tijd van het jaar. Volgens directeur Paul Demyttenaere weet REO Veiling voor de prei van Flandriakwaliteit een substantieel betere prijs te realiseren dankzij de werking van de klok. Hij spreekt zelfs van een dubbele prijs voor de Fine Fleur-prei, uitgaande van prijzen voor los verhandelde Nederlandse prei van 15 tot 17 cent per kilo.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables werd voor de sortering Lang Wit op 11 december 31 cent per kilo voor de klok genoteerd. Sinds half november is sprake van een stijgende lijn, maar toen was met 10 à 11 cent ook wel het absolute dieptepunt bereikt.

Duitse groothandelsprijzen

Het Duitse marktbureau AMI constateert op de Duitse groothandelsmarkten een vergelijkbare situatie, waarin weinig verandering te verwachten valt, zolang de percelen goed begaanbaar blijven. Met een prijsniveau tussen 61 en 69 cent per kilo voor zowel Duitse als Belgische en Nederlandse prei ligt het niveau in de afgelopen maand toch hoger dan in Nederland en België. Mogelijk gaat het hier om verpakt verhandeld product en niet om losse prei.

Vorst en acties

Nederlandse telers die dat van plan waren, hebben de winterprei voor de komende periode reeds afgedekt met microklimadoek. Er is ook prei op voorraad gerooid, maar in hoeveelheden om een enigszins winterse week door te komen. Richting het einde van de week zijn de weersvoorspellingen immers alweer wat minder winters. Al met al zal er de komende week tot 10 dagen ruim voldoende prei voorradig zijn. In de laatste week van december en de eerste van januari liggen wel wat bedrijven stil, in verband met vakanties van het personeel, waardoor de aanvoer dan misschien tot aan de tweede week van januari tijdelijk iets lager zal zijn.

Voor de langere termijn is het toch vooral hopen op wat meer winters weer met strenge(re) vorst om de prijs echt naar een hoger niveau te tillen. Daarbij kunnen acties die in de komende weken gepland staan nog een extra zetje in de goede richting zijn.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn rekent € 1,49 voor een bundel van 5 stuks (€ 1,66 per kilo). Een losse (wat zwaardere) prei kost 55 cent, net zoals bij Jumbo. Bij Plus kost 500 gram 96 cent en bij Jan Linders is prei in de aanbieding met nu 99 cent voor 1.000 gram in plaats van € 1,99. Hoe je het ook went of keert, de telersprijzen staan in schril contrast tot de winkelprijzen.

Tendens: Weinig kans op substantiële verbetering

Bekijk actuele prijzen van diverse gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.