Vollegrond

Achtergrond 2 reacties

Witlof: tweede helft oktober kende matige prijzen

Gemiddeld genomen schommelt de prijs voor kort grof witlof tussen € 0,70 en € 1 per kilo. De waardering daarover gaat van ‘niet ongunstig’ tot ‘veel te laag voor deze periode’. Verder valt op dat een groot deel van de trekkers deze week nog oude wortels zal opzetten. Pas vanaf volgende week is sprake van een echte overstap, met het eerste lof van deze wortels in december.

Zoveel mensen, zoveel meningen; dat idee komt bovendrijven tijdens een belronde langs verscheidene witloftrekkers. De ene collega kan behoorlijk uit de voeten met de huidige prijsvorming, met de opmerking dat de sector het blijkbaar steeds beter leert om in de productie vooral de marktvraag te volgen. Volgens hem is er de afgelopen maanden rustig getrokken.

De andere (BelOrta-)collega stelt vast dat witlof een jaar geleden in oktober tussen € 2 en € 2,60, opbracht. In dat licht gezien noemt hij de huidige prijzen juist niet goed. “Vorig jaar was september slecht en was oktober goed. Normaal vormt de prijsvorming in oktober de kers op de taart, dat is dit jaar niet het geval geweest: de huidige prijs is kostprijs. Ze je dat af tegen de prijsvorming in de meeste voorgaande maanden, dan noem ik dat gewoonweg slecht.”

Worteloogst verloopt vlot

De oogst van de witlofwortels loopt gemiddeld genomen goed – hoewel het wat modderig is – met aantallen die aangeduid worden van ‘gewoontjes’ tot ‘heel goed’. Er is wel consensus over de wortelinhoud – goed – en wortelmaat – royaal –, en over de goede kwaliteit. Dat legt een vloer voor een stevige productie.

Over de prijzen in de komende weken overheerst het optimisme

Over de prijzen in de komende weken overheerst het optimisme. De prijs voor witlof heeft nog weleens de neiging in te zakken bij oplopende temperaturen, en vervolgens weer aan te trekken in de laatste maanden van het jaar.

Verwachting: oplopende prijzen.

Laatste reacties

  • G.J.M. van Dongen

    Is het niet zo dat we rustig aan gedaan hebben, omdat we dit jaar graag in Oktober volle bak wortels wilde hebben om op te zetten??
    Dat is telen wat de markt vorig jaar vroeg. Dat is wat anders als telen wat de markt vraagt!

  • Gerald Langerak

    Telen wat de markt vraagt is volgens mij plannen/inschatten wat we denken dat de markt zal vragen. Prijsvorming kan je zelf beïnvloeden door alleen te oogsten wat je verkocht hebt en de prijs is afgesproken. Dat houdt het handelskanaal schoon en levert meer op dan alles wat je hebt maar doorschuiven.

Of registreer je om te kunnen reageren.