Vollegrond

Achtergrond

Spruiten: goede prijs, matige kwaliteit

Met 55 cent voor B-spruiten en 60 cent voor de A’s, zijn mooie omzetten mogelijk. Punt van zorg is de kwaliteit van de spruiten.

De mindere kwaliteit van de spruiten geeft nu de nodige problemen, maar gezien het structurele karakter ervan is dit ook een reële bedreiging voor de toekomst van de spruitenteelt.

De A’s doen het qua prijs iets beter door wat vraag vanuit Duitsland. De vraag kan gemakkelijk omslaan, maar dat geldt niet voor de constante dreiging van insecten die de teelt jaarrond parten speelt. Insecten zijn moeilijk te bestrijden door een middelenpakket met onvoldoende slagkracht. Dat zorgt ervoor dat telers zorgvuldig moeten oogsten en dat (stukken van) percelen zelfs niet meer geoogst worden, waardoor steeds meer telers minder plezier beleven aan spruiten telen. Begrijpelijk, want met spruiten valt nog steeds een boterham te verdienen, maar dit gaat ten koste van steeds meer uren op de spuitmachine zonder de zekerheid dat die inspanning resultaat oplevert.

Consequenties voor export

Door de matige kwaliteit van spruiten blijven afzetkansen liggen, want met zwakke spruiten hoef je niet te beginnen aan de export naar verre bestemmingen als de Verenigde Staten. Erger is wellicht dat telers het plezier in de teelt verliezen, dat ze er gewoonweg mee (moeten) stoppen. Krimp gaat ten koste van de vitaliteit van de sector en kan op den duur zelfs ten koste gaan van beschikbaarheid en leverbetrouwbaarheid.

Jumbo vraagt voor zijn spruiten 98 cent per pond, bij Plus en AH kosten ze 99 cent per pond. AH heeft de spruiten daarbij in de actie, want het tweede pond is gratis.

Prognose: prijs blijft op niveau, kwaliteit blijft een zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.