Vollegrond

Achtergrond laatste update:17 nov 2017

Prijs voor laatste bloemkool opgekrabbeld

Het is gebeurd met de oogst van Nederlandse bloemkool. Er zijn nog wel wat telers aan het snijden, maar dat zijn echt de laatste hectares. De verkoopprijs in de daghandel voor de zessen ligt op 50 tot 65 cent per stuk.

Afgelopen januari en februari waren telers soms nog bezig met de oogst in de laatste kool van 2016. Dit jaar is voor velen het doek in de loop van deze maand al gevallen, en in een enkel geval zelfs al eind oktober. Deze laatst geoogste kool wordt wel iets beter betaald dan de kool die vanaf half september, in oktober en in het begin van november werd gesneden. De daghandel zat in die periode gemiddeld op zo’n 35 cent. Het product moest dan wel goed zijn, en dat was na de vele regen in september lang niet altijd zeker. Die kwaliteitsproblemen hinderden de exportmogelijkheden, en in combinatie met een royaal aanbod, drukte dat de prijs.

De huidige productie vindt nog voor een deel zijn weg naar supermarkten, die deze week nog niet zijn overgeschakeld op buitenlands product. Volgens de handel zit inmiddels zo’n 75 procent van retail op Franse en Spaanse bloemkool, met de kanttekening dat de beschikbaarheid van dit buitenlands product nog matig is.

Waterschade

Terugblikkend is niet direct te zeggen hoe bloemkooljaar 2017 voor de telers is uitgepakt. Wie winterbloemkool had, heeft daar goed mee gezeten, en in juni waren de prijzen ook netjes. Daartegenover staat dus de matige prijs in de tweede helft van het seizoen. Een ontwikkeling die zich feitelijk al vanaf half augustus aftekende. Daar komt de waterschade nog bij, met kool die niet meer geoogst kon worden. Ook is al wel duidelijk dat niet alle winterbloemkool voor het nieuwe seizoen er even florissant bij staat. Vooralsnog wordt rekening gehouden met minimaal 20 procent schade, van kool die nu al is afgeschreven en van kool die er ogenschijnlijk nog behoorlijk bij staat, maar door het ontbreken van een fatsoenlijk wortelstelsel tijdens vorst vermoedelijk alsnog het loodje legt.

Als al aangegeven wordt er hier en daar nog wel bloemkool gesneden, verwacht mag worden dat er met de prijsvorming van dit staartje geen gekke dingen meer gebeuren.

Verwachting: rustig marktverloop

Of registreer je om te kunnen reageren.