Doorgaan naar artikel

Preiprijzen zijn en blijven ronduit slecht

De afzet van prei wil het hele seizoen al niet vlotten. Ruim voldoende aanbod in heel Europa is de oorzaak. Er is nauwelijks zicht op enige verbetering.

Op 3 oktober waren de prijzen voor de sortering 3-4 FLMW op REO Veiling 31 cent per kilo. Dat was tevens de hoogste prijs voor die sortering prei van de hele maand. Dat is illustratief voor het diepe dal waar de afzet van prei qua prijsvorming in oktober in verkeerde. En in september was het niet veel beter. Het dieptepunt werd op 12 oktober bereikt met 19 cent. Woensdag 31 oktober werd een klokprijs van 22 cent gerealiseerd.

Weinig verschil met Nederlandse veilingen

Op de Nederlandse veilingen is het beeld niet anders. Daar werd op 4 oktober tussen 22 en 26 cent betaald voor de sortering Lang wit. Bij The Greenery was op 24 oktober 7 cent het absolute dieptepunt en bij ZON was dat 11 cent op 20 oktober. Woensdag 31oktober werd op Nederlandse veilingen 13 tot 18 cent per kilo voor de sortering Lang wit geklokt.

Extreem weer of productiebeperking nodig

Gezien de uitbreiding van het areaal ten opzichte van vorig seizoen en de opbrengsten die de gewassen (nog zullen gaan) leveren, is de verwachting dat de treurnis voorlopig aanhoudt. Vrijwel het enige dat de situatie drastisch kan veranderen, zijn extreme weersomstandigheden ergens in Europa.

Een andere optie is dat telers de handen ineen slaan en zelf kiezen voor een drastische productiebeperking. Weliswaar staan er prijsacties gepland, maar het lijkt er niet op dat die voor een echte prijsopleving zullen gaan zorgen.

Belgische situatie

Het lijkt erop dat de situatie voor Belgische telers in West-Vlaanderen nog extra doorwerkt. Zij hebben immers te kampen met lage prijzen, maar ook de opbrengsten vallen daar plaatselijk tegen vanwege wateroverlast eerder in het seizoen. Een voordeel voor hen is wel dat het over het algemeen over kleinere (familie-)bedrijven gaat met geen of lage arbeidskosten. Echter, hoe je het ook went of keert, het blijft een slecht verlopend seizoen.

Prijzen prei in supermarkt

Bij supermarktketen Albert Heijn kost een prei deze week 55 cent per stuk, maar dan krijg je er nog een gratis bij. Een ‘voordeelpakket’ van 5 stuks kost € 1,49. Dat is 30 cent per stuk. De ‘altijd lage prijs’ bij Jumbo is tot 31 december 49 cent per stuk. Plus rekent 96 cent voor 500 gram; € 1,92 per kilo. Alles overziende, is het duidelijk wie er wel (flink wat) aan prei verdient.

Prognose: aanhoudend matig tot slechte prijzen.

Bekijk de actuele noteringen en maak zelf prijsvergelijkingen in de prijsmodule

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin