Vollegrond

Achtergrond

Minder en duurdere groente uit Murcia verwacht

De vollegrondgroentetelers in Murcia verwachten de komende tijd minder groente te leveren vanwege de plotselinge ingetreden kou en watergebrek.

Voorzitter Juan Marín van brancheorganisatie Proexport waarschuwt op de website laopiniondemurcia.es dat de levering van seizoensgroente uit Murcia in de komende periode lager zal zijn dan gebruikelijk. Hij verwacht dat de prijzen daardoor zullen stijgen.

Structureel watertekort

Vanwege watertekort hebben groenteproducenten een aantal maanden geleden besloten om een deel van hun productie te verplaatsen naar gebieden met voldoende water, zoals Albacete, Hellin, Tobarra en Caravaca. In deze hoger geleden gebieden is het echter kouder dan in de Campo de Cartagena. “Met de komst van de eerste vorst vindt er een regulering van de leveringen plaats die voor ons voordelig is”, zegt Marín. Toch maakt hij zich ernstig zorgen over het structurele gebrek aan water. “De sector maakt een troosteloze indruk. De landbouwminister beloofde twee jaar geleden al ontzilt water, maar we krijgen niets.” De presidenten van de autonome regio’s Murcia en Valencia beloofden de ontziltingscapaciteit van de drie Acuamed-plants te verdubbelen, maar dat zal voor de zomer van 2018 nog niet gerealiseerd zijn.

Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

3.350 hectare zonder water

Vandaag, 20 november, vindt een grote demonstratie plaats bij het hoofdkantoor van de Confederación Hidrográfica del Segura (CHS). Telers uit ‘de groentetuin van Murcia’ protesteren tegen de plotselinge sluiting van de irrigatiekanalen eind oktober. Van de ene op de andere dag konden 22.000 telers hun gewassen niet meer irrigeren. Het gaat om een teeltareaal van bijna 9.000 hectare, waarvan 3.350 hectare vol staat met groente, vermeldt laopiniondemurcia.es. Toen de telers hun gewassen plantten was nog niet bekend dat de watervoorziening zou worden afgesloten. Het bestuur van CHS besloot de watervoorziening stop te zetten met de kleinst mogelijke meerderheid: 17 stemmen voor en 16 tegen. De telers eisen nu dat de waterconfederatie de nu niet-gebruikte opvangbassins voor boomgaarden gaat aanspreken om het van water te voorzien. “We begrijpen dat de droogte heel ernstig is en dat er voorraden moeten worden aangelegd, maar er zijn mogelijkheden om nu toch water door te laten”, zegt voorzitter Diego Frutos van de telersorganisatie ‘Junta de Hacendados’.

Of registreer je om te kunnen reageren.