Doorgaan naar artikel

‘De praktijk gaat sneller dan monteurs kunnen bijhouden’

Peter de Haan is bij Kramp dé specialist als het gaat om smartfarmingtechniek. Hij is de schakel tussen de (boeren)praktijk en techneuten die alles werkbaar moeten maken.

Smartfarming of precisielandbouw is eigenlijk een containerbegrip voor alle moderne ontwikkelingen in de akkerbouw waar een combinatie van gps-systemen, sensoren of data bij komen kijken. Peter de Haan omarmt deze smartfarmingtechnieken binnen de Kramp-Group, Europa’s grootste leverancier van machine- en trekkeronderdelen voor landbouwmechanisatiebedrijven. Hij scant de markt, weet waar de behoeftes liggen en vertaalt dit binnen Kramp naar de techneuten, die zo weer oplossingen bedenken voor de monteurs bij de mechanisatiebedrijven. Maar hoe kan het toch dat Nederlandse boeren een prominente rol spelen als het gaat om nieuwe of vernieuwende technieken binnen de precisielandbouw?

Peter de Haan, specialist smartfarmingtechniek bij Kramp. - Foto: Hans Banus

Peter de Haan, specialist smartfarmingtechniek bij Kramp. – Foto: Hans Banus

“Alle nieuwe technieken die je nu voorhanden hebt, en dat zijn er heel erg veel, kan je op twee manieren toepassen binnen de akkerbouw”, licht De Haan toe. “Óf je stuurt aan op massa, óf je stuurt aan op kwaliteit. Aansturen op meer massa is echt Amerikaans en Oost-Europees. Simpelweg meer tonnen van een hectare halen. In West-Europa gaan we meer voor kwaliteit, waarbij Nederland en Denemarken vooroplopen. Nederlandse akkerbouwers gaan bijvoorbeeld meer voor uniformiteit van aardappelen, groente of bieten.

Ik moet nog vaak terugdenken aan een Schotse akkerbouwer die al vele jaren terug met een camera op de aardappelrooier zijn aardappelen bestudeerde en die beelden refereerde aan de plaats op een perceel. Hij leerde zichzelf hoe hij meer en meer uniforme aardappelen kon telen door preciezer te poten, mesten en verzorgen. En dat is exact wat we in Nederland beogen met smartfarming. Niet voor niets waren we in Nederland de eerste met precisiecorrectie op ploegen, pootmachines en aanaardfrezen”

‘Het mooie is dat Nederlanders altijd nieuwe toepassingen bedenken; dat onderscheid ze echt van de rest’

“Al die nieuwe smartfarmingtechnieken druppelen via de media, internet en fabrikanten naar de boeren. En het mooie is dat de Nederlanders altijd nieuwe toepassingen bedenken, en dat onderscheidt ze echt van de rest. Met die vragen komen ze dan bij de mechanisatiebedrijven terecht. Vaak worden monteurs overrompeld door deze vragen, omdat pasklare oplossingen niet voorhanden zijn en monteurs niet beseffen wat er al allemaal mogelijk is. Dan komen wij in actie. Dat is echt ontzettend mooi.”

Het is zeker dat we in de nabije toekomst nog een grote slag te slaan hebben. De mechanisatiebedrijven die goed georganiseerd en voldoende groot zijn, hebben hun eigen smartfarming-specialisten in huis. Zij hebben een streepje voor. Niet zozeer qua kennis, maar juist om die kennis in huis te houden. De praktijk haalt ze anders in, als dat niet al het geval is.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bas van Hattum

hoofdredacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer