Vollegrond

Achtergrond

Preiprijzen blijven maar dalen

Bij ZON daalde woensdag de preiprijs naar € 1,30 per 10 kilo.

Eigenlijk verloopt het hele seizoen voor prei al moeizaam. De prijzen zitten ver onder het niveau van 2015. Om over 2016 nog maar te zwijgen. Gekscherend wordt door telers het huidige prijsniveau maar per kist weergegeven. Dan lijkt het nog iets.

Voorlopig dieptepunt

Gisteren, 12 oktober, werd bij ZON fruit & vegetables een voorlopig dieptepunt in de prijsvorming van prei bereikt met een prijs van € 1,30 per 10 (!) kilo voor de sortering ‘lang wit’. Traditioneel zijn de maanden november en december niet de beste maanden en is er sprake van een dalende trend. Dat lijkt dit jaar vrijwel onmogelijk, want nog dieper kan het prijsniveau eigenlijk niet meer zakken.

Volop prei

Een analyse van de huidige situatie is relatief simpel, vergeleken met vorig jaar. Toen was er vanaf het begin van het seizoen, Europees gezien, sprake van schaarste en dat hield aan tot in maart 2017. Dit jaar zijn er in Vlaanderen de nodige problemen als gevolg van wateroverlast, maar in de rest van Europa is er volop prei. Dat heeft tot gevolg dat de prijsvorming matig tot slecht is. Daar lijkt op de korte termijn weinig verandering in te komen.

Jaarcijfers REO

Uit de jaarcijfers over 2016 van REO Veiling, de voornaamste veiling als het om prei gaat, blijkt het beste de ontstane Europese marktsituatie vanaf juni 2016. In 2016 werd op REO 60,5 miljoen kilo prei aangevoerd. Dat was een daling ten opzichte van 2015 met 5,1%. De veilingomzet steeg echter met 13,2% naar € 31,9 miljoen. Dit kwam door hogere preiprijzen. In de cijfers van 2014 is het effect te zien van een (over)volle Europese markt. Toen werd op REO 58,6 miljoen kilo aangevoerd. Dat is iets minder dan in 2016, maar in 2014 was de omzet slechts € 14,3 miljoen. Mogelijk staat 2014 model voor het jaar 2017.

Markttendens: somber vooruitzicht.

Maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.