Vollegrond

Achtergrond

Vraag naar sluitkool gaat op en af

Met 20 cent per kilo voor witte kool (maat 36) doet het product (nog) niet mee met aantrekkende prijsvorming voor groenten en fruit. Zo ruim als de vraag vorig week was -met licht oplopende prijzen-, zo rustig is het deze week. “Niet goed te verklaren”, aldus Gerard Sevenhuijsen van handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen.

"Volgende week kan de vraag weer actiever anders zijn", geeft Sevenhuijsen aan, "want het winterweer is overal in Europa aanwezig". De vraag kwam vorige week vooral uit Frankrijk, Italië, Spanje en de Balkan.

De voorraden zijn in vergelijking met vorig jaar minder, in Nederland en omringende landen. Geschat wordt dat er 5 tot 10 procent minder witte kool is in vergelijking met vorig jaar. Voor rode kool wordt gerekend op 20 tot 25 procent minder. Rode kool in de maat 60 stuks per 100 kilo brengt nu rond 53 cent per kilo op.

'Anders verwacht'

Vorige week maandag (9/1) bracht witte kool slechts 14 á 15 cent op, weet een Noord-Hollandse sluitkoolteler. “De huidige prijs is al beter, maar is ook nodig om de kosten tot nu te dekken.” Voor deze week had hij gerekend op voortzetting van de positieve trend in de prijsvorming. “Inkopers van groenten en fruit, hebben voor sommige producten de grootste moeite aan product te komen, of tegen torenhoge prijzen. Dat zou toch in het voordeel van ons product moeten werken?”

Verwachting: oplopende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.