Vollegrond

Achtergrond

Spruitkoolprijs blijft aanhoudend goed

De prijs voor spruitkool blijft consequent goed, zowel voor de A’s als voor de B’s. Komende twee weken stoppen wel steeds meer telers met de pluk.

De kwaliteit van het product is tot op heden nog netjes, met dank aan de weersomstandigheden. Komende dagen kunnen die omstandigheden veranderen, gezien de verwachting van veel wind, natte sneeuw, en op de wat langere termijn lichte tot matige vorst. De temperatuur in het binnenland kan dan tot -0 graden dalen.

Einde seizoen

De verwachte weersomstandigheden worden ook specifiek aangehaald door een woordvoerder van veiling REO. Behalve de kwaliteit zal het veranderende weer voor de telers in Vlaanderen die nu nog plukken, een goede reden zijn om het seizoen af te ronden. Overigens zijn er dat niet veel meer; veel telers rond de veiling stoppen traditioneel tussen kerst en nieuwjaar. Een indicatie daarvoor is ook het oplopen van de prei-aanvoer van telers die beide gewassen telen.

Dure spruiten in winkelschap

De prijsvorming op REO is min of meer vergelijkbaar met die in Nederland. Op 9 januari bedroeg de prijs zo’n 75 cent per kilo voor de sortering +33. Opvallend in de aanvoer in Vlaanderen is het nog steeds stevige aandeel handgeschoonde spruiten. Deze zijn afkomstig van familiebedrijven die in de handschoning een waardetoevoeging zien. Deze spruiten gaan naar afnemers die specifiek naar dit product vragen, met een speciale plek in het winkelschap.

Het Belgische Delhaize vraagt voor handgeschoonde spruiten € 4,18 per kilo. Niet-panklare spruiten liggen er voor € 2,65 per kilo. Jumbo vraagt voor niet-panklare spruiten per kilo: € 2,65 en voor wel panklaar: € 4,18. Bij Albert Heijn kost niet panklaar per kilo: € 1,98, wel panklaar € 5,11. D-sortering niet panklaar: € 2,70. Wel panklaar € 6,95.

Prognose: geen verandering

Of registreer je om te kunnen reageren.