Vollegrond

Achtergrond laatste update:27 jan 2017

Rabarber: nette prijzen, matige productie

De aanvoer van rabarber komt nu van de vervroegde productie. Voor de belangrijkste maat, 40/20, wordt €2,80 tot €3,80 per kilo betaald. Dit volgt na een periode met zeer hoge prijzen in november en december. De productie is aan de matige kant.

De huidige prijsvorming zit op een niveau ’waarvoor je het kunt doen’, maar wel met een tegenvallende productie. Dat is nog een gevolg van het extreme zomerweer in 2016. Vooral de vele regen heeft de pollen geen goed gedan: het verlies van haarwortels ging op dat moment ten koste van de opbouw van productievermogen in de knollen en dat komt nu tot uiting. Naar verwachting zal het negatieve effect van het weer in 2016 ook nog doorwerken in de zomerproductie voor de industrie en de verse markt.

Gespreide productie

De huidige productie van de pollen uit de koelcel gaat door tot eind maart. Daarna komen de rabarberpollen die blootgesteld zijn aan natuurlijke koude tot productie. Doordat dit proces van ‘koude vangen’ deze keer vlot verliep, kon al vanaf begin deze maand gestart worden met het in de productieruimte plaatsen van de pollen. Dat proces loopt door tot begin februari, waardoor een mooie spreiding in de productie verwacht wordt, vanaf half februari tot eind maart.

Verwachting: stabiele prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.