Doorgaan naar artikel

Wittekool: redelijke prijsvorming in te droge tijden

Wittekool in de maat 36 brengt momenteel zo’n 13 cent per kilo op. Dat gaat in de richting van wat normaal is voor deze tijd van het jaar, en het resultaat van een licht stijgende trend. De vroege rode kool ging vlot weg. Telers zitten nu vooral te wachten op neerslag.

Er is vraag naar wittekool uit Engeland, Frankrijk, Spanje, en er gaat ook wel wat op de boot voor verdere bestemmingen. Op de achtergrond speelt het gegeven dat er de laatste weken amper regen is gevallen, op een moment dat de eerste bewaarkool al is gesneden, of telers op het punt staan die kool naar binnen te halen. Dat maakt dat de groei nagenoeg is stilgevallen.

Grote maten

Voor de komende veertien dagen wordt er – met name in Noord-Holland – amper neerslag verwacht. Dat kan de vraag naar specifiek de grotere maten in de hand werken, en de prijsvorming voor de fijnere maten onder druk zetten. Een teler: wittekool in de maat 60 doet nu nog 18 cent. Blijft het droog dan zal die prijs vermoedelijk wel gaan zakken, in de richting van die voor de 36-ers.” Deze week is hij gestart met de oogst van de bewaarrassen. “Zonder of met neerslag, je moet een keer beginnen. Ik snijd wel wat minder dan je zou verwachten.” Gesneden wittekool kost bij de Jumbo 3,83 per kilo, bij AH 4,63 euro. Aan AH biologische wittekool hangt een stuksprijs van 1,19 euro.

Verwachting: licht positief

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin