Vollegrond

Achtergrond laatste update:2 sep 2016

Supers wachten op lagere spruitenprijzen

Spruitkool bracht begin deze week nog kiloprijzen van rond een euro op, dat wordt niet meer gehaald (nu 90 cent). Steeds meer telers staan op het punt te beginnen met de pluk, een groot deel van dat volume moet weg via retail. Dat zal de prijsvorming verder drukken. Aan de producenten de taak te voorkomen dat ze dat geld kost.

Verwacht wordt dat de productie in vergelijking met vorig jaar zo'n 20 tot 30 procent lager zal zijn, door de afname van het areaal in Europa, door waterschade en door de vaak extreem hoge insectendruk. Dat laatste maakt dat planten hoog afgesneden moeten worden, en veel spruiten uitgesorteerd moeten worden. Dat betekent extra arbeidskosten.

Financieel gezien hoeft het niet ongunstig uit te pakken: er zijn in het verleden meer jaren geweest met magere producties die dankzij een goede prijsvorming onder de streep positief uitpakten. Voorwaarde is dat de spruiten die op de markt komen, werkelijk van goede kwaliteit zijn: rommel in het schap is de sterkste impuls voor de consument om spruiten links te laten liggen.

'Markt maken'

Van belang is verder dat de prijs niet onder kostprijs komt. Dat is niet nieuw, maar blijkt al jaren achtereen erg lastig. Wat niet wegneemt dat er absoluut een taak ligt voor de telers, de producenten en voor de handel. Die taak heet 'rug recht houden'.

Van belang zijn de komende twee weken, dan wordt de toon gezet. In vergelijking met vorig jaar zijn de supermarkten nog afwachtend, vanwege het huidige prijsniveau, en het zomerse weer in de afgelopen weken. Een handelshuis. "Stappen de supermarkten in spruiten, dan past daar een andere prijs bij dan de huidige prijs. Daar moet je in mee om markt te creëren. Ik heb liever 200 ton vraag met de wetenschap dat er 180 wordt geproduceerd, dan een situatie met meer aanbod dan vraag."

'Kostprijs is de bodem'

Op zich is die redenering te volgen, maar –letterlijk- niet tegen elke prijs, maken diverse telers onafhankelijk van elkaar duidelijk. Eén van hen: "De gemiddelde kostprijs voor spuiten á 50 cent per kilo Dat moet ook het minimum zijn waartegen we leveren. Middelen worden steeds duurder, het gebruik steeds moeilijker, insecten en ziekten als light leaf spot rukken op en veranderende weersomstandigheden maken het gewoonweg hachelijk een zo lange teelt als spruiten tot een goed einde te brengen".

Alleen AH heeft deze week ongeschoonde spruiten voor 2,38 per kilo. Verder het spruitenaanbod bij deze week beperkt tot panklaar product. Jumbo vraagt er 5,63 euro per kilo voor, AH 5,68 euro, en Plus 4,50 euro.

Verwachting: prijsvorming onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.