Vollegrond

Achtergrond

Schade industriegroenten strop voor hele keten

De waterschade in het Zuidoosten, zingt nog lang na. Dat er door de wateroverlast groenten niet worden geproduceerd, kost de hele keten geld. Telers kunnen hun contractverplichtingen niet nakomen en verwerkers kunnen niet op volledige capaciteit draaien.

Doperwten, sperziebonen en wortelen noemt Peter Rijnhout van Vigef, de brancheorganisatie van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie, als meest problematische gewassen. “Daar is veel minder van verwerkt dan gepland en er zijn weinig mogelijkheden om elders in te kopen”, legt hij uit. “Het gebied met slecht weer was groot en het is bovendien geen vrije markt.”

Minder doperwten en wortelen bij HAK

Vooral de aanvoer van doperwten en wortelen is door de waterschade eerder in het seizoen fors tegen gevallen bij groenten verwerker HAK in Giessen. Dat zegt inkoopdirecteur Adri den Dekker. “Die producten zijn voor een deel opnieuw ingezaaid, maar het is maar de vraag wat die teelten nog zullen opleveren”, legt hij uit. “Vinden we aansluiting met het volgende seizoen, is de vraag. De uitzonderlijke situatie van dit jaar heb ik in mijn 44 jaar in dit vak nog niet meegemaakt. In 1976 was het een periode bijzonder droog, maar met een vochttekort is beter om te gaan dan met wateroverlast.”

'Met vochttekort is beter om te gaan dan met wateroverlast'

De teelt van vroege spinazie is dit jaar door de wateroverlast mislukt, maar later voor een gedeelte opnieuw ingezaaid. Sperziebonen is afwachten, zegt Den Dekker. “Het wordt laat en het is droog, ik denk dat de opbrengsten tegenvallen.”

Als A-merk is het zaak om de schappen gevuld te houden met product dat voldoet aan alle eisen, benadrukt Den Dekker. Samen met telers en leveranciers wordt volop gezocht naar alternatieven. Desalniettemin is er een gat te verwachten. Dat kost de hele keten van industriegroente, en dus ook HAK, een boel geld. “Als onze productielijnen niet continu draaien, is er sprake van een behoorlijke inefficiëntie met alle financiële gevolgen van dien. Daarnaast zijn er ook extra kosten als gevolg van het weer opnieuw inzaaien.”

Meer oogstonzekerheid door klimaatverandering

Den Dekker – en ongetwijfeld zijn collega’s bij concurrerende bedrijven - probeert intussen te anticiperen op de toekomst. “Het lijkt erop dat klimaatverandering leidt tot toenemende oogstonzekerheid. Daar moeten wij als bedrijf mee omgaan. Wat dit betekent voor de beschikbaarheid van grondstoffen, wordt onderzocht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.