Vollegrond

Achtergrond

Courgette: hoge productie, lage prijzen

Er zijn courgettetelers die hebben tot nu toe geld verdiend, en er zijn er die hebben hard geploeterd, en amper of niets verdiend. Vooral degenen die half augustus aan de markt waren, profiteerden van mooie prijzen. Het huidige warme weer zorgt voor te hoge producties.

Het begon ermee dat de oogst van de voorjaarsteelt traag op gang kwam. Na de vroegste aanvoer rond 20 mei zakte de productie weg door hagel en vooral veel regen: oogsten kon amper, er was veel schade, en het planten van de zomerteelt zat er al helemaal niet in. Voorjaarsteelten werden langer geoogst, maar dat gaat ten koste van de productie en van de kwaliteit. De aanvoerdiep die daarvan het gevolg was, manifesteerde zich half augustus met oplopende prijzen. Vervolgens zat het weer tegen met het planten van de najaarsteelt, ook die liep tegen een achterstand aan.

Teelten bij elkaar

Inmiddels is de situatie volledig omgekeerd, in de hand gewerkt door het huidige zomerweer: de producties van het laatste deel van de zomerteelt en van de huidige nazomer/herfstteelt, lopen bij elkaar, waardoor het aanbod sterk is opgelopen, en zomerteelten worden weg gefreesd. Zo wordt de vertraging die de teelt in het voorjaar opliep, nu in een rap tempo ingelopen.

Spaans aanbod

Ongunstig daarbij is dat er al in Duitsland bij verschillende discounters al Spaanse courgette in de winkelschappen ligt, aldus een insider. "Dat hoeft nog niet direct dramatisch te zijn. Twee jaar geleden ontstond er een soortgelijke situatie, maar half september was dat Spaanse aanbod weer ineens verdwenen. Vanaf dat moment zijn toen de prijzen tot half oktober nog enorm opgelopen."

Groene courgette kost bij de Jumbo 59 cent, bij AH 63 cent en bij de Plus – in de actie- 39 cent (geel: AH 1,49 euro, Jumbo 1,19 euro)

 

Verwachting: prijsdruk, in de hand gewerkt door het huidige weer

Of registreer je om te kunnen reageren.