Vollegrond

Achtergrond

Witlofprijs onder kostprijs op en neer

De prijs voor witlof zit vooral onder kostprijs, af en toe afgewisseld door een uitschieter naar boven, afgaande op de cijfers van de Nederlandse en Belgische veilingen. Wel met de kanttekening dat het veilingaanbod in Nederland zeer beperkt is: om die reden dus niet zo betekenisvol, maar wel maatgevend.

Het ontbreken van een duidelijke trend, komt ook naar voren tijdens een belronde langs enkele producenten.  Een BelOrta-teler merkt op dat de prijsvorming al weken achtereen sterk varieert. "Afgaande op het aantal keren dat ik gebeld wordt, zou je verwachten dat de markt zou moeten aantrekken, maar in werkelijkheid blijft een overtuigende reactie uit. Een collega stelt vast dat de prijs voor vrij witlof omhoog schiet als er een tekort lijkt, maar weer net zo vlot zakt als de stemming omslaat. Hij noemt een huidige klokprijs van 80 á 90 cent per kilo, dat gaat in de richting van 70 cent uitbetaalprijs, in lijn met de huidige klokprijs in België. Voor de komende weken is het koffiedik kijken: Algemeen wordt erop gerekend dat het eind van de vakantieperiode een positief effect heeft, richting ene kiloprijs van zo'n 90 cent.

Wortels gaan behoorlijk

De wortels voor het komende seizoen groeien ondertussen vlot door, na een gemiddeld goede opkomst. "De aantallen staan er", aldus een deskundige. "Wel zien we in vergelijking met vorig jaar wat meer structuurplekken, dat kan wat uitval geven. Een nat najaar kan ook wat meer ziektendruk geven. Het areaal in Nederland en België is vergelijkbaar met dat in 2015, in Frankrijk is het areaal afgenomen.

In het winkelschap

In de supermarkten wordt het product stevig geprijsd:

AH:        4 stuks 1,29 euro, fijn (5 stuks) 2,29 euro.

Jumbo:  1,78 euro/kilo, fijn (5 stuks): 2,29 euro

Plus:      Actie los 1,29 euro/kilo, verpakt: 2,48 euro/kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.