Doorgaan naar artikel

Veel sluitkool, weinig vraag, ondermaatse prijzen

De huidige prijsvorming voor wittekool in de maat 36 /100 kilo –dit is de belangrijkste sortering- is met 7 á 8 cent per kilo dik onder de maat. De producties zijn goed, maar het ontbreekt aan kopers. Hoe anders was dat vorig jaar, de 36-ers deden brachten toen rond deze tijd zo’n 25 cent per kilo op.

Het huidige aanbod wittekool is het resultaat van goede hectareproducties, en van een royaler areaal in vergelijking met die in 2015. Dat laatste geldt wel specifiek de teelt van vroege kool, aldus een woordvoerder van een zaadfirma, de huidige oppervlakte bewaarkool loopt volgens hem in de pas met het areaal in andere jaren.

Anders dan vorig jaar is verder dat de vraag naar sluitkool beperkt is, met name van midden- en Oost-Europese landen. Dat versterkt de huidige marktstemming. De productiegebieden aldaar kampten In 2015 maanden achtereen met te veel temperatuur en te weinig meneerslag; Daarvan is dit jaar absoluut geen sprake.

Duitse kool

In het noord-Duitse koolgebied Dithmarschen is de situatie vergelijkbaar. Een gewasdeskundige in Marne bevestigt dat de vroege kool daar prima gegroeid is, waarbij eveneens sprake is van een groter areaal in vergelijking met 2015. “Die vroege planten waren besteld toen de prijsvorming nog goed was. “Voor de 36-ers noemt hij een actuele prijs van 6 cent per kilo, indien verpakt in een kilozak komt daar 2 cent bij. De Duitse deskundige verwacht in de herfst wel een opleving van de prijsvorming, maar wel specifiek voor industriekool in de grote maten (3-4 kilo).

In Noord-Holland groei het op de meeste percelen vlot door. Het doet het beeld ontstaan dat er de komende maanden veel kool geoogst kan worden.

Kassa

In sliertjes gesneden is kool gewoonweg duur. Jumbo en AH leggen het product in zakjes van 2300 gram in het winkelschap, voor omgerekend respectievelijk 3,83 euro en 4,20 euro per kilo. Dat is een verschil met de ‘grondstofprijs’ waarbij elke redelijkheid zoek is.

 

Verwachting: somber

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin