Vollegrond

Achtergrond

Light leaf spot zit in spruitkool

Sinds vorige week wordt er sporadisch light leaf spot (LLS) op enkele vroege plantingen gevonden. De bestrijding gaat het beste door het spuitinterval voor fungiciden niet langer te houden dan 3 weken.

De LLS schimmel ontwikkelt zich vaak langzaam en geeft pas later in het oogstseizoen veel schade. Vroege rassen kunnen hier gevoelig voor zijn, maar zijn vaak al geoogst voordat de schade optreedt. De vondst van LLS is wel een signaal om scherp te blijven voor de middellate rassen. er zijn diverse periodes met relatief koel weer in combinatie met veel regen geweest, dat is gunstig geweest voor de ontwikkeling van LLS.

Beperk het spuitinterval voor fungiciden tot 3 weken. En zorg voor een goede indringing van het middel in het gewas: bijvoorbeeld met een grove dop (minimaal 04) met 400 – 500 liter water per ha Rijd niet al te hard.

Wissel daarnaast middelen van diverse chemische groepen af. Is bijvoorbeeld de afgelopen keer Amistar Top toegepast: wissel dan nu af met Rudis. Verder kan het preventief inzetten van Folio Gold ook helpen. Chloortalonil, één van de werkzame stoffen in Folio Gold, kan preventief meehelpen.

Advies toeleverancier Van Iperen

Indien de vorige bespuiting met Amistar Top is uitgevoer: Rudis 0,40 ltr/ha. Indien de vorige bespuiting met Rudis/Folicur is uitgevoerd dan Amistar Top 1,00 ltr/ha

Als alternatief voor Amistar Top: Flint 0,40 kg/ha of Amistar 1,00 ltr/ha of Signum 1,00 kg/ha. Kort voor het oogstmoment hebben Flint en Amistar het voordeel ze 1 actieve stof bevatten, dit is gunstig met het oog op residu.
Bestrijding van witte roest/valse meeldauw: Folio Gold 1,50 – 2,00 ltr/ha. Folio Gold toepassen met ongeveer 5 weken interval ten opzichte van de vorige inzet van Folio Gold.

Advies toeleverancier CZAV

Elke drie weken 1,5 liter Folio Gold per hectare, afgewisseld met Rudis plus Amistar Top/Signum. Wordt ook witte roest gevonden, dan spuiten met 2 liter Folio Gold.

Of registreer je om te kunnen reageren.