Vollegrond

Achtergrond 1 reactie

Schaarste aan bloemkool drijft prijzen flink op

De markt voor bloemkool voldoet momenteel aan de wet van vraag en aanbod. Als gevolg van een afnemende aanvoer, stijgen de prijzen richting € 2,- of meer. De verwachting is dat de huidige situatie zich stabiliseert met een over zijn geheel genomen vrij constante lage aanvoer en gelijkblijvende of wellicht nog iets oplopende prijzen.

Deze week zet bij bloemkool de al eerder ingezette lijn van een stijgende prijs stevig door. REO Veiling noteert deze week prijzen tussen  €1,98 en €2,27 voor de sortering 27 X6FL ERH. Op BelOrta lagen de prijzen in begin van de week rond €1,85 voor de sortering 27FG X6 EMH. Gisteren liep dat op naar €2,33 en vandaag naar €2,49. Op Nederlandse veilingen is de lijn hetzelfde, maar het prijspeil van de klokprijzen wat lager. ZON fruit & vegetables noteerde maandag een klokprijs van €1,01 en vandaag €1,83 voor de sortering 6-I.

Afnemend aanbod

De prijsstijging laat zich duidelijk verklaren door het afnemende aanbod: deze week werd er tot nu toe in vier dagen op REO Veiling evenveel aangevoerd als op vorige week dinsdag. De aanvoer van maandag tot en met donderdag was toen drie keer zoveel als deze week en daar kwam op vrijdag nog een behoorlijke aanvoer bij. Dat zal er deze week niet van komen. De kwaliteit van de huidige bloemkool wordt door de woordvoerder van REO Veiling als goed omschreven.

Bij BelOrta is in de afgelopen vier dagen ongeveer evenveel bloemkool aangevoerd als vorige week op zowel de woensdag als de donderdag werd aangevoerd. Ook bij ZON is sprake van een afnemende aanvoer.

Wateroverlast

De verklaring voor dat afnemende aanbod laat zich raden... wateroverlast! Als gevolg daarvan zal de aanvoer in de komende dagen tot weken op een relatief laag niveau blijven en de prijzen op een relatief hoog niveau. Mogelijk dat de prijzen nog wat zullen aantrekken, maar zoals een insider dat verwoordt: "Op een gegeven moment is de grens bereikt van wat de handel nog wil betalen."

Geen klagen

In Noord-Holland ligt de productie ook op een lager niveau dan gebruikelijk en ook hier is de verwachting dat dit de komende week nog zal aanhouden, maar de productie is nog van een redelijk niveau. Na de komende week zal de aanvoer in Noord-Holland weer aantrekken, verwacht een West-Friese teler. Naast het feit dat de productie lager ligt, is het ook zo dat alleen de bloemkool die beschikbaar is voor de daghandel profiteert van de huidige prijsvorming. Gemiddeld genomen is dat 10 tot 20% van de productie, want het merendeel ligt vast in contracten tegen beduidend lagere prijzen. Een marktsituatie die bij de contractbesprekingen voor 2017 nog maar eens aan de orde gesteld moet worden, vindt de teler. "Maar wij klagen momenteel niet."

Wel is het zo dat er geprofiteerd wordt van het hogere basisniveau waarop de huidige marktprijs zich bevindt. Dat uit zich bijvoorbeeld ook in de prijzen voor acties in supermarkten. De prijzen die supermarkten voor een actie willen betalen liggen met een niveau van 75 tot 90 cent zo'n 20 tot 30 cent hoger dan in voorgaande jaren.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een bloemkool deze week €1,99, evenals bij de Plus en Jan Linders. Jumbo rekent €1,89. Uit onderstaande reactie blijkt dat er bij Supermarkt Deen deze week een actie loopt met bloemkool voor €1,00.

Prognose: constante (lage) aanvoer met mogelijk nog licht stijgende prijzen.

Maak zelf prijsoverzichten op gfactueel.nl.

Eén reactie

  • Jpn Sijm

    Super Deen Atie 1€ deze week

Of registreer je om te kunnen reageren.