Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 jul 2016

Nette prijsvorming prei

Prijzen voor prei vanaf 80 cent per kilo, dat is netjes. De verwachting is dat dit niveau nog wel even vastgehouden kan worden.

De prijsvorming is vanaf het begin van het seizoen al niet verkeerd, daar zijn wel reden voor aan te voeren. April was door de lage temperatuur niet erg groeizaam, waardoor de oogst laat op gang kwam. Vanaf dat moment werd er wel doorgepakt, vanwege de dreiging van schot. Al die tijd - tot vorige week - speelde het weer daarbij parten: oogsten was vaak ploeteren, en prei uitplanten was onmogelijk. Die verloren planturen moeten nu worden ingehaald. Een kanttekening daarbij is dat de bodemomstandigheden op veel plekken nog verre van ideaal zijn. Verder wordt gemeld dat de productie achterblijft in vergelijking met een jaar geleden, vooral door een lagere productie per hectare. De kwaliteit is overigens wel goed, wordt ook aangegeven.

Het overgrote deel van de prei bleef tot op heden in het binnenland, dat gaat de komende week langzaam kenteren. Nederlandse prei gaat nu ook al wat naar Duitsland en Scandinavische landen. In België gaat er een nog beperkt quotum naar Frankrijk. Die hoeveelheden gaan vanaf nu verder aantrekken, zo wordt verwacht.

Andere sorteerindeling

ZON fruit & vegetables in Venlo meldt via een woordvoerder dat ze vanaf het begin van dit seizoen een andere blokindeling heeft ingevoerd in plaats van blok 1 en blok 3. De nieuwe indeling wordt aangehouden totdat iedereen weer in blok 1 zit. "Zo proberen we het beste uit de markt te halen."

De sorteringen zijn gebaseerd op de lengte wit en de schachtlengte:

  • vanaf 6 centimeter wit en 14 centimeter schacht
  • 10 centimeter wit of 14 centimeter schacht
    (Deze beide bovenstaande sorteringen vormen het nieuwe blok 3)
  • 14 centimeter wit of 18 centimeter schacht
  • 14 centimeter wit of 22 centimeter schacht (reguliere blok 1)
    (Deze beide sorteringen vormen het nieuwe blok 1)

Verwachting: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.