Vollegrond

Achtergrond 2953 bekeken

Broccoli: mooie prijzen, maar ook veel uitval

Met prijzen van €1,25 tot €1,40 per kilo wordt broccoli netjes betaald. Maar voor een bevredigende omzet moeten wel voldoende schermen van goede kwaliteit gesneden kunnen worden. En dat is niet het geval. Bovendien geldt de genoemde prijsrange voor vrijemarktbroccoli, contracttelers moeten het vaak met minder doen.

Voor de huidige prijsvorming voor vrij verhandelbare broccoli wordt mede gewezen op de weersomstandigheden in Duitsland, België en Engeland, waardoor ook daar de productie niet vlot doorloopt. Maar als voornaamste reden wordt gewezen op de situatie in eigen land. In deze periode wordt met de oogst overgestapt van broccoli onder doek naar onbedekte broccoli: dat sluit niet goed op elkaar aan, maken verschillende telers duidelijk. Er wordt wel geoogst, maar in matige hoeveelheden door te weinig temperatuur en zonne-uren Nog een aspect is dat diverse telers in hun plantingsschema aansturen op een lagere productie in juli. In deze maand is de prijsvorming voor broccoli doorgaans zeer matig.

Smet

Een belangrijke oorzaak voor de matige aanvoer is nu de achterblijvende kwaliteit op het veld. Sommige nieuwe rassen laten het liggen door geelverkleuring, en er zijn problemen met smet. Dat geeft veel uitval, waardoor oogstpercentages flink gedrukt worden. Oorzaak is de neerslag in combinatie met de kortstondige tropische temperaturen die midden vorige week ontstonden. "Het was toen meteen duidelijk dat dat ten koste zou gaan van de kwaliteit."

Kwaliteit drukt oogstpercentage

Volgens telers en handel zal de kwaliteit ook de komende weken nog een spannend gegeven blijven, vooral vanwege smet en de problemen die dat kan opleveren in het handelskanaal. Daarbij blijft de prijs op niveau, geven de bronnen aan, maar dat is in veel gevallen slechts een schrale troost.  "Ik moet de marktbare broccoli eerst nog wel weten te snijden en sealen. Zit je met 40 procent smet, dan haal je je vereiste omzet niet."

Supermarkten als Jumbo, AH en Plus zijn eensgezind in hun prijzen voor broccoli, met €1,19 per scherm van 500 gram (€2,36/kilo). AH noemt haar broccoliprijs een 'goedkoopje'.

Verwachting: matige aanvoer, prijs op huidige niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.