Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 jul 2016

Bloemkool: Noord-Holland kan profiteren van marktsituatie

In de afgelopen weken kwam het water met bakken uit de hemel. Niet alleen in Zuid-Oost Nederland, maar ook in delen van Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker, bijvoorbeeld in bloemkool.

In het Limburgse Maasbree werd in de afgelopen weken in de regenmeter inmiddels bijna 250 millimeter water gemeten. Dat is niet alleen heel veel, maar er viel regelmatig ook nog veel in korte tijd. Het gevolg voor Jack Muysenberg is dat hij afgelopen maandag kon stoppen op het perceel waar hij bloemkool aan het oogsten was, vanwege bruine plekken en waterplekken op de kool. De percelen geplant op 18 en 28 april staan in het water en zijn ook afgeschreven. Volgende week zou hij opnieuw gaan planten, maar de vraag is of dat gaat lukken, gezien de toestand van de grond. De vergroeningseisen maken het bovendien niet mogelijk uit te wijken naar een ander perceel waar eventueel wel geplant zou kunnen worden. Dat bleek op de eerste bloemkoolrondgang Limburg op 14 juni bij Maatschap Muysenberg.

Bloemkool: Noord-Holland kan profiteren van marktsituatie

Pas geplant perceel bloemkool dinsdagavond 14 juni in Maasbree (foto's Stan Verstegen).

Situatie in omringende landen

Uit de bijdragen van de aanwezige vertegenwoordigers van plantenkwekers en zaadfirma's bleek dat de situatie in Maasbree als maat staat voor grote delen van Europa. Ook in de Duitse deelstaten Pfalz en Nordrhein-Westfalen (net over de grens bij Venlo), de Belgische provincie West-Vlaanderen en het bloemkoolgebied in het Verenigd Koninkrijk kampen met de gevolgen van de overvloedige neerslag. Naar schatting zal in België 15 tot 20% van wat nu op het veld staat verloren gaan. Deels is dat bloemkool voor de industrie. In Duitsland stond de teelt van bloemkool toch al onder druk; er wordt dit jaar circa 10% minder geplant. De huidige problemen zorgen voor wantrouwen van de handel in de kwaliteit en dat verklaart de zeer matige prijzen.

Situatie in Noord-Holland

Alleen in Noord-Holland is de situatie totaal anders; daar zijn telers zelfs aan het beregenen om planten aan de groei te krijgen of te houden. Het lijkt voor wel heel voor de hand liggend dat Noord-Hollandse telers zullen profiteren van de ontstane marktsituatie. Op de bijeenkomst werd nog wel de start van het Poolse bloemkoolseizoen genoemd dat dit jaar eind juni op gang zal komen. Daarvan zal een groot deel op de Europese (Duitse) markt terecht komen, maar kwalitatief is die bloemkool toch van een ander niveau.

Bloemkool: Noord-Holland kan profiteren van marktsituatie

De haspel stond maandagavond 13 juni op een perceel broccoli in Noord-Holland.

Huidig prijsbeeld

De huidige prijsvorming toont een wat wisselend beeld; het prijsniveau is laag. Bij Veiling REO werd op 6 juni een prijsval ingezet met een daling van 84 naar 48 cent. Sinds 7 juni zakte daar de prijs geleidelijk verder naar 28 cent op 13 juni. Bij ZON fruit & vegetables werd op 10 juni met 20 cent het dieptepunt bereikt, inmiddels is daar de prijs weer licht gestegen tot 35 cent op 14 juni.

Maak zelf prijsvergelijkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.