Vollegrond

Achtergrond

Bloemkooltelers optimistisch over prijsniveau

Komende week start de oogst van de eerste zomerbloemkool, vanaf week 22 zal sprake zijn van een aantrekkende aanvoer. Dat kan best eens hand in hand gaan met een aanhoudend gunstige prijsvorming.

Kopers kunnen nu nog terecht bij –de laatste- Franse aanbieders. Franse bloemkool deed begin vorige week nog ruim €3 per stuk (€21 /doos met zes stuks). Inmiddels is daar de helft af, bij een afnemende aanvoer uit die regio. "€10 voor een doos is nog een nette prijs. Droogt de aanvoer uit die regio in de loop van de volgende week verder op, dan kan die vergoeding weer vlot hoger worden", aldus een bron. Meer insiders delen zijn analyse.

Goede resultaten winterbloemkool

Het optimisme wordt mede ingegeven door de goede resultaten voor de winterbloemkool. De vroegste plantingen gaven weliswaar de nodige problemen, onder andere resulterend in voorbloei. Wat geoogst kon worden, werd toen al wel heel behoorlijk betaald. In de tweede helft van de oogstperiode voor winterbloemkool was de kwaliteit een stuk beter, met mooie oogstpercentages en een aanhoudend gunstige prijsvorming. Het heeft ervoor gezorgd dat de middenprijs voor winterbloemkool dit voorjaar is uitgekomen op tenminste €1 per stuk.

Vooruitzicht gunstig

De kwaliteit van de vroege bloemkool, zowel in Noord-Holland als in Limburg, is doorgaans goed, al zijn er ook wel mindere plantingen te vinden. Dat betreft met name de vroegste plantingen in de noordelijke teeltregio, die hier en daar te kampen hebben met voorbloei.

In België is de oogst al wat verder op stoom, met vroege buitenkool op 12 centimeter-potten en met bloemkool uit de serre. Op veiling REO in Roeselare werden gisteren ruim 6.800 colli bloemkool van de buitenteelt aangevoerd, voor een prijs van €1,23 en bijna 10.000 colli serrebloemkool voor een middenprijs van €1,53. De aanvoer winterbloemkool was nog 3.000 colli, à 87 cent.

Het gunstige prijsniveau werkt door tot in de winkelschappen, waarbij de verschillende supermarkten een opvallend overeenkomstig prijsniveau hanteren. Jumbo vraagt voor haar bloemkool €2,95, AH en Plus €2,99.

Of registreer je om te kunnen reageren.