Vollegrond

Achtergrond 1508 bekeken

Witlof telen kost geld

De markt is stabiel, maar tot nu toe achterlopend in vergelijking met een jaar geleden, en onder kostprijs.

Gemiddeld genomen schommelt de prijs tussen de 60 en 70 cent per kilo, vaker in de buurt van de 60 dan van de 70 cent. Alleen voor de beste kwaliteiten wordt wat meer betaald, maar dat volume is beperkt. Albert Heijn draait momenteel een actie met witlof voor 99 cent per kilo, het ligt voor de hand dat ze daar geen geld op toeleggen.

Franse witloftelers deden het de eerste maanden van dit jaar zo mogelijk nog slechter, met prijzen van rond de 45 cent. Volgens cijfers van Agreste (de statistiekafdeling van het Franse ministerie van Landbouw) zat de prijsvorming tot maart op hetzelfde (lage) niveau als in de jaren 2001 tot en met 2014, en dus onder het prijsniveau van 2015. Pas vanaf maart is er sprake geweest van enige prijsherstel. Ter verklaring wijst Agreste op de aantrekkende aankoopbereidheid door consumenten, in de hand gewerkt door de weersomstandigheden in maart, met lage temperaturen. Die opleving is nu weer weggeëbd.

Als verklaring wordt gewezen op de Franse productie in de afgelopen maanden, die wat hoger is uitgevallen dan aanvankelijk werd ingeschat. Na opkomstproblemen is er nogal wat overgezaaid. In veel gevallen is dat gebeurd met vroege rassen, zo wordt vermoed. Voor de komende maanden wordt eveneens verwacht dat de lofproductie gemiddeld wat hoger zal zijn dan vorig jaar (in 2015/2016 + 4 procent ten opzichte van 2014/2015).

Teler Leen de Kok in Kerkwerve, producerend voor de Belgische veiling BelOrta, geeft aan dat de prijsvorming voor de klok sterk varieert, afhankelijk van de hoeveelheid die wordt aangevoerd. Vorige week woensdag zat de middenprijs voor alle sorteringen, inclusief grondlof (=circa 10 procent van het aanbod) op gemiddeld 82 cent per kilo, afgelopen vrijdag op 76 cent, en gisteren op 92 cent. Hij signaleert eveneens dat de prijsvorming dit jaar achterblijft op die van vorig jaar, door hem aangeduid als 'een normaal jaar'.

 

Via onderstaande links vindt u meer (klok)prijsinformatie over witlof:

Witlof kort grof BelOrta

Witlof kort grof 33 REO

Witlof kort grof ZON

Witlof grof The Greenery

Of registreer je om te kunnen reageren.