Vollegrond

Achtergrond 1316 bekeken

Sluitkool prijshoudend, markt (te) rustig

Het loopt bij de telers van sluitkool nog niet storm met het uitleveren van hun product. Omdat er weinig vraag is en misschien ook wel omdat iedereen zijn kool nog even vasthoudt. Want de huidige prijzen zouden best nog wel kunnen oplopen, zo wordt gehoopt.

Een jaar geleden - globaal vanaf half maart 2015- diende die omslag zich inderdaad aan, met een nette prijsvorming in mei, juni en juli. Dit volgde wel na een najaar en winterperiode met weinig optimisme over het verloop van de markt. Dat gevoel werd toen nog eens versterkt door een zeer matige prijsvorming in die periode. Voor wittekool in de maat 36 bijvoorbeeld kwam de prijs vorig jaar in januari niet boven de 13 cent uit. Dat is een heel verschil met de voorbije maanden, met prima prijzen tot december, gevolgd door een stabiel prijsniveau tot nu toe.

Losser in bewaarcellen

Dat verschil in prijsontwikkeling maakte dat de kool een jaar geleden 'aanzienlijk losser' in de bewaarcellen lag dan nu, geeft een ingewijde aan. "Iedereen heeft blijkbaar een hoge pet op van de marktverwachtingen, en houdt zijn kool nog even vast. Dat is ook zo in Duitsland en zelfs in Polen. Er zijn collega's, die hebben nog helemaal niets uitgeleverd."

Ander vraagpatroon

Het vraagpatroon is deze keer ook anders, wordt opgemerkt. Op Oost-Europa en Rusland gerichte handelaren laten zich tot op heden nog slechts mondjesmaat horen. "Vorig jaar wist je met prijzen van 10 cent per kilo dat je niet in actie hoefde te komen, maar er werd in ieder geval wel gebeld. Daaruit kon je afleiden dat er in ieder geval wel belangstelling bestond. Het was een kwestie van afwachten, voordat er werkelijk kool gevraagd werd. Dit jaar is het anders: het is té rustig."

De stemming kan overigens zo weer omslaan, wordt gesignaleerd door een bron met contacten in Polen. Volgens hem is de koolvoorraad daar dit jaar kleiner dan andere jaren, en zijn er daar nu handelaren actief voor de Russische markt. "Slaat die vraag over naar Nederland, dan kan het alsnog hard gaan. Tot dan is het wachten, en afwachten."

 

Volg de prijzen op de website van Groenten en Fruit:

klik hier voor de prijzen van Tuindersbelang voor Deense witte kool in de maat 36

 

Of registreer je om te kunnen reageren.