Vollegrond

Achtergrond

Winterbloemkool profiteert van gat in de aanvoer

Vanaf half april zal er naar verwachting volop Nederlandse winterbloemkool beschikbaar zijn. Naar het zich laat aanzien is het dan vrijwel gedaan met de aanvoer van bloemkool uit Frankrijk, Spanje en Italië. Daarmee zou Nederlandse winterbloemkool mooi het gat kunnen vullen tussen de importbloemkool en de net geplante eerste nieuwe bloemkool.

Op dit moment verloopt de aanvoer van Nederlandse winterbloemkool nog rustig. Telers en handel noemen prijzen voor achten tussen 1,10 en 1,30 tot zelfs 2,00 euro per stuk. Voor zessen wordt €2,50 betaald, maar de aanvoer daarvan is minimaal. Genoemde (mooie) prijzen staan nog in schril contrast tot wat er in Duitsland momenteel wordt betaald voor bloemkool uit Italië en Frankrijk. Het Bundesamt für Landwirtschaft und Ernährung meldt prijzen op de Duitse groothandelsmarkten voor Italiaanse bloemkool tot €19 per zes stuks en voor Franse bloemkool tot €25 per zes. Dat is het gevolg van een tekort aan bloemkool op de Duitse markt.

Overstap naar Nederlands product

Een Nederlands handelsbedrijf meldt in haar wekelijkse nieuwsbrief een zeer beperkte beschikbaarheid van Spaanse bloemkool tegen erg hoge prijzen. Ook een Nederlands handelsbedrijf in Frankrijk signaleert weinig aanvoer vanuit Italië en Spanje. Een Nederlandse teler ziet momenteel wel goede handel in klasse II bloemkool. Pas als er voldoende aanbod aan Nederlandse winterbloemkool van klasse I komt, vormt dat voor de retail het sein om definitief over te stappen naar Nederlandse bloemkool. Dat zou rond half april kunnen zijn, als naar verwachting het seizoen in Zuid-Europa ten einde is en het ras Balak aan snijden toe is.

Vanaf half april aanbod op niveau

In Nederland was begin februari nog sprake van een ruime voorsprong in groei, maar door nachtvorsten en koude oosten wind is die voorsprong vrijwel volledig verdwenen. De aanvoer van zessen is minimaal, het zijn achten en tienen wat de klok slaat. De koude nachten en neerslag overdag hebben ervoor gezorgd dat er weer meer blad is gevormd. Daardoor zijn de gewassen weer beter in balans. Dat heeft tot gevolg dat de kwaliteit, die door de vorst wel een tikje heeft gekregen, op termijn weer goed zal zijn, mits zich geen uitzonderlijke omstandigheden voor gaan doen. Vanaf half april zal het aanbod aan zessen dan ook weer op niveau zitten. Voor de komende week wordt een licht stijgend aanbod aan Nederlandse bloemkool verwacht van achten en tienen.

Prijzen supermarkten

Deze week liggen bij Albert Heijn bloemkolen in het schap voor 3,29 euro per stuk. Bij Jumbo en Jan Linders kost een bloemkool 3,19 euro.

Markttendens: Gunstige marktontwikkeling voor Nederlandse bloemkool

Of registreer je om te kunnen reageren.