Vollegrond

Achtergrond 1559 bekeken laatste update:18 mrt 2016

Vroegste asperges trekken landelijke publiciteit

Antonio van Beek in Terheijden is de eerste in Noord-Brabant met asperges uit de onverwarmde teelt in de vollegrond. De eerste productie viel op 15 maart, "dat is echt vroeg."

De erkenning komt van het Brabants Aspergegenootschap, die erop toezagen dat hij voldeed aan de gestelde criteria: er moet een productie gehaald worden van 10 kilo over een afstand van 2.000 lopende meters. Vervolgens volgt een beoordeling van de kwaliteit. Behalve vanwege de zachte winter is het vroege oogstmoment het resultaat van een vroege start met het voorbereidende werk. De bedden werden tussen kerst een Nieuwjaar opgefreesd, gevolgd door het leggen van zwart/witte folie in de eerste week van januari. Op 20 januari werden de tunneltjes gezet.

De vroege asperges zijn via een ANP-bericht inmiddels ook landelijk nieuws. Van Beek op zijn beurt heeft bijna een dagtaak aan het te woord staan van alle media die op zijn bedrijf langs komen. "Ze zijn wel een beetje gek, maar het is ook erg leuk en een effectieve manier om de consument te laten weten, net voor Pasen, dat er weer asperges zijn."  De foto's zijn gemaakt terwijl Van Beek in gesprek was met een filmploeg van RTL-Z.

Foto

  • Vroegste asperges trekken landelijke publiciteit

Of registreer je om te kunnen reageren.